Резервисти деблокирали пругу

Пруге Лесковац - Скопље и Ниш - Софија, које су јуче блокирали бивши војни резервисти, деблокиране су без употребе силе. Нема основа за "топлички модел", јер је погрешан, рекао Љајић у разговору са резервистима.

Сходно закључку Владе Србије, бивши војни резервисти, који су јуче блокирали пругу на релацији Лесковац - Скопље, у месту Лесковцу, деблокирали су пругу без употребе силе. Такође, резервисти, који су у Нишу блокирали пругу према Софији, разишли су се без употребе силе.

У разговору војних резервиста са министром за рад и социјална питања Расимом Љајићем није постигнуто решење, па ће преговори бити настављени у четвртак.

Министар Љајић рекао је да не може бити говора о исплати некаквих разлика у ратним дневницама и "топличком моделу", јер је то била грешка коју "ова влада нема намеру да исправља и да на тај начин купује социјални мир".

"Ми тих пара немамо и зато у овом тренутку само можемо да говоримо о процесу решења проблема, а тај ће процес трајати", рекао је министар Љајић.

Ако неко жели да тражи разлике у ратним дневницама, мораће да се обрати суду, нагласио је Љајић.

Љајић је рекао да влада не бежи од решавања проблема, али да мора да зна колико је, заправо, таквих случајева, од чега зависи и колико ће новца држава морати да издвоји.

"Не бежимо да о томе разговарамо и да нађемо начин да се помогне најугроженијима, кроз социјалну карту и, наравно, кад будемо знали који је то број, јер од тога, пре свега, зависи колико ће влада морати да издвоји средстава за такву врсту помоћи", рекао је министар.

Министар сматра да, у овом тренутку, постоје три разлога за ескалацију протеста и штрајкова. То су тешка материјална ситуација, покушај да се дође до неких права и политизација објективног социјалног незадовољства појединаца.

Деблокада после телефонске седнице Владе Србије

На телефонској седници Владе Србије усвојен је закључак о потреби ангажовања Министарства унутрашњих послова у случају блокаде саобраћајница и објеката.

"Имајући у виду да се наставља са тенденцијом да штрајкови прерасту у блокаде путева, пруга и објеката, нужно је да Министарство унутрашњих послова предузме све законом предвиђене мере и овлашћења и употребу средстава принуде, како би се несметано обављао саобраћај и нормалан проток људи и робе", закључила је Влада.

Председник Штрајкачког одбора нишких резервиста Родољуб Вуковић рекао је да су резервисти у току ноћи прекинули блокаду, пошто су били упознати са  решењима донетим на телефонској седници Владе Србије и могућности да се примени сила.

Како су раније рекли председници штрајкачких одбора лесковачких и нишких резервиста, Душан Николић и Родољуб Вуковић, они захтевају исплату разлика у ратнм дневницама за време проведено на Косову и Метохији, у време НАТО интервенције на СРЈ 1999. године.

Резервисти траже да им се новац исплати по принципу како је то учињено њиховим топличким саборцима, који су крајем 2007. године добили у просеку од око 250.000 динара и тај износ им је исплаћен у шест једнаких месечних рата.

Резервисти протестовали и у Ваљеву

Више од 300 резервиста из Ваљева и околине, учесници рата од 1990. године, протестовали су данас испред зграде Железничке станице у Ваљеву, захтевајући да хитно буду решени њихови захтеви.

Обраћајући се учесницима протеста, борцима, члановима породица палих бораца и ратних војних инвалида, пензионисани пуковник Љубомир Брадић, председник Удружења бораца рата од 1990. године, рекао је да они и у данашњем протесту не желе никакав сукоб са полицијом.

Учесници протеста су, на трећем протесту за последњих месец дана, тражили да инвалиднине и примања породица палих бораца, које су умањене за 25 одсто, буду враћене на првобитни ниво, а ратне дневнице исплате по тзв. "топличком моделу".

Такође, тражи се да буде донет закон о борцима и породицама палих бораца, као и да станови који су дати на коришћење породицама палих бораца, а изграђени су средствима солидарности, буду дати породицама на трајно коришћење. Садашње закупнине су око 80 евра месечно.

Брадић је, између осталог, указао на рад правосуђа, посебно Општинског суда у Ваљеву, које до сада није донело ниједну пресуду о исплати ратних дневница борцима, како су то учинили неки судови у другим крајевима Србије.

Борци су покушали да изађу на перон Железничке станице, али им јаке полицијске снаге и припадници интервених јединица нису то дозволили, па су они наставили шетњу према згради Полицијске управе у Ваљеву, узвикујући повремено пароле праћене звиждуцима.

Резервисти Ваљева су, потом, протестовали пред зградом Полицијске управе у Ваљеву, где су, између осталог, узвикивали захтеве за оставку министра унутрашњих послова Ивице Дачића и, како су наводили, батињања учесника протеста широм Србије.

После задржавања пред зградом Полицијске управе коју је обезбеђивао велики број полицајаца, ратни резервисти и чланови породица палих бораца и ратних војних инвалида наставили су протестне шетње поред пруге Београд-Бар.

На крају двочасовне шетње, учесници протеста упутили су се у катедралу у Ваљеву, где су упалили свеће погинулим борцима у ратовима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи