Генерал живе војске

Судска рехабилитација генерала бивше ЈНА Владимира Трифуновића једино је праведно решење у неправди дугој скоро две деценије, поручено са трибине "Генерал живе војске".

Једино је праведно решење у неправди дугој скоро две деценије јесте судска рехабилитација генерала Владимира Трифуновића. То је поручено на трибини "Генерал живе војске", о монтираном судском процесу, на коме је Трифуновић осуђен због тога што је 1991. године предао опкољену касарну у Вараждину хрватској војсци и тако спасао животе 220 војника.

Деведесетих година само је мали број људи био спреман да стане у одбрану генерала Трифуновића који је на државним медијима био називан издајником, а колеге официри у Генералштабу поручивали да је им је потребнији у мртвачком сандуку.

Данашња слика из Центра за културну деконтаминацију је битно другачија. Много људи различитог идеолошког и политичког опредељења, а сви су дошли да га подрже у борби за исправљање неправде.

Владимир Ђерић, бранилац генерала Трифуновића навео је да је суђење било монтирано и у том смислу помену судију Гојовића.

"Ако прочитатате трећу пресуду, видите да је тај човек уложио све своје снаге, не само да би осудио све ове људе него да би полемисао са њима, да би затро њихове аргументе и показао како су они издајници", рекао је Ђерић.

"Од 220 људи, њихових родитеља, војника, суспруга, деце, никад нисам видео да је, када смо протестовали, неко рекао - овај човек је спасао нашу децу", рекао је градоначелник Београда Драган Ђилас.

Генерал Трифуновић каже да је задовољан и да очекује да ће се све добро завршити.

"Од почетка суђења до данас, ја сам се да надао да мора доћи до нечега што се дешава ових дана. Моја нада је повећана и ја сам сигуран да ће се све добро завршити", рекао је Трифуновић. 

Недавна одлука Врховног суда Србије да - због "знатне сумње у погледу чињеница које су утврђене пресудама војних судова", поништи пресуду увод је у потпуно разоткривање једног од најсрамнијих судских процеса током Милошевићевог режима.

Тужилаштво Србије има могућност да одустане од оптужнице против Трифуновића.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи