Честитке патријарху Иринеју

Новоизабраном патријарху СПЦ Иринеју честитке упутили поглавар Римокатоличке цркве папа Бенедикт XVI и патријарх Румунске православне цркве Данијел. Честитали и министри из српске владе, руски председник Медведев и шеф италијанске дипломатије Фратини.

Поглавар Римокатоличке цркве папа Бенедикт XVI и председник Папског већа за промовисање јединства међу хришћанима кардинал Валтер Каспер честитали су новом патријарху српском Иринеју избор и нагласили да се надају да ће две цркве продубити сарадњу.

У честитки коју је потписао кардинал Каспер насловљеној "његовој светости Иринеју, архиепископу Пећком, митрополиту београдско-карловачком, патријарху српском" истакнуто је задовољство избором новог поглавара СПЦ.

"Нека вам Господ подари многе духовне дарове, мудрости, јакости и разборитости да би могли да служите Цркви Христовој са његовом истом љубављу", наведено је у честитки коју је пренела Апостолска Нунцијатура.

Кардинал је рекао да је радостан због, како је навео, скорог виђења у Београду.

Сведочанство о православљу

Владики нишком Иринеју, избор за новог патријарха СПЦ честитао је и патријарх Румунске православне цркве Данијел.

"У име Светог синода Румунске православне цркве, свештенства, монаха и верника срдачно вам честитам на избору за патријарха Српске православне цркве", наводи се у поруци патријарха Данијела.

"Надамо се да ће нам Господ помоћи да заједно сведочимо о православљу у Европи и у целом свету и доприносимо јачању братства и пријатељства између румунског и српског народа", истиче Данијел.

На крају поруке, Данијел је поздравио речима "са братским загрљајем у име Господа Христа, вечног архијереја".

Сачувати духовни и морални углед православља у Србији 

Потпредседник Владе Србије Млађан Динкић, министар одбране Драган Шутановац и градоначелник Београда Драган Ђилас честитали су патријарху Иринеју избор за поглавара Српске православне цркве.

"Честитам Вам на избору за патријарха Српске православне цркве, уз искрену жељу да дуго будете на трону Светог Саве и уверен да ћете својом мудрошћу и благошћу срца свих верника испунити љубављу, милосрђем и праштањем према другима", наводи се у Динкићевој честитки.

Шутановац је у име припадника Министарства одбране и Војске Србије и у своје лично име, новоизабраном патријарху упутио најсрдачније честитке.

"Убеђен сам да ћете Вашом мудрошћу и делима учинити да се досадашња врло успешна сарадња Министарства одбране и Војске Србије са СПЦ настави и развија на обострано задовољство. Желим Вам да у Вашем благословеном служењу СПЦ допринесете јачању духовног и моралног угледа православља и наше земље, на добробит свих њених грађана", навео Шутановац.

"Ваша светости, најискреније Вам честитам на избору за новог поглавара СПЦ, са дубоким убеђењем да ћете истрајати у намери да се сачува духовни и морални углед православља у Србији", навео је градоначелник Београда Драган Ђилас.

"Верујем да ћете се успешно суочити са свим изазовима садашњице као и да ћемо сарађивати на добробит свих грађана", навео је Ђилас.

Важна улога Иринеја на путу ка ЕУ 

Министар спољњих послова Италије Франко Фратини честитао је новоизабраном патријарху српском Иринеју избор за поглавара Српске православне цркве.

"Ваша улога биће веома важна у овим годинама приближавања Европској унији, на путу на коме Србија има снажну подршку Италије - земље која, као и она сама, има европски идентитет", навео је Фратини.

Фратини је и овом приликом потврдио да ће Италија, и он лично наставити да посвећује највећу могућу пажњу заштити и очувању културне и религиозне баштине СПЦ.

Новоизабраном патријарху српском Иринеју честитке су јуче упутили и председник Србије Борис Тадић, премијер Мирко Цветковић и председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи