Читај ми!

Како је Мађарица из околине Панчева заволела Косово и Метохију као свој дом

Ана Балог из околине Панчева је пре неколико година први пут дошла на Kосово и Метохију и ту остала. Удала се и родила петоро деце. Живи близу Новог Брда у Зебинцу и, упркос свим тешкоћама је, каже, заволела Kосово и Метохију.

Простране ливаде и брежуљци красе села код Новог Брда. У Зебинцу, у неколико махала, простиру се имања педесетак српских домаћинстава. На једном од њих породица Kостић подиже петоро деце. Ана је Мађарица из околине Панчева, а Kосово и Метохију је заволела као свој нови дом.

"Мој први утисак овде кад сам дошла -џунлга! Ни пут, ни вода ништа нема, после се и пут направио, хвала Богу и кућу смо добили од Kанцеларије за Kосово и Метохију, све је полако кренуло на боље", рекла је Ана Балог Костић.

"Трудим се колико год могу да обезбедим оно што је могуће, што је немогуће што кажу-једно су жеље друго су могућности", навео је Жико Костић.

Непрекидно раде јер за децу морају да створе макар елементарне услове за живот.

"Доста посла, овде има парадајз и паприка имамо мало везуљу, овде сомборка. Сезона је за зимницу задовољна сам са плодовима. Ту радимо радимо и око стоке", казала је Ана.

И најмлађи на имању имају своје задатке. Свакодневно су са стадом коза и оваца.

"Углавном проводим време чувајући стоку и учећи. Сад смо онлајн и мало нам је теже, трудимо се некако", навео је Михајло Костић.

Забринути су што се земља продаје у бесцење у том и другим селима широм Новог Брда.

"Много ми је драго што ни један метар од своје дедовине моја фамилија и то нам највише значи што су се они изјаснили и рекли – све док сте ви овде остајемо и ми без обзира где смо", рек је.

Из прве српске интернет продавнице "Kупуј са Kосмета" кажу да имају намеру да свим породицама које производе храну обезбеде пласман.

"То ће им сигурно значити иако су они мали произвођачи али ће њима значити за опстанак и као некаква морална подршка да буду охрабрени да се труде, да раде и да опстану овде", рекао је Стефан Мирковић, из интернет продавнице "Купуј са Космета".

Како би могли да понуде своје производе морају да увећају производњу, што изискује додатна средства. Ипак, не губе наду да ће вредним радом успети да обезбеде сигурнију будућност.

недеља, 01. септембар 2024.
23° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару