Комунална полиција ускоро у Србији

Закон о комуналној полицији данас ступа на снагу, али ће полицајци тек половином године постати активни у градовима Србије. Комунална полиција, нова служба градова, прати овлашћења и надлежности градских управа.

На снагу ступа Закон о комуналној полицији, али ће комунални полицајци тек половином године постати део свакодневног живота у градовима.

Грађани ту комуналну службу чекају већ годинама, а управе Зрењанина, Шапца, Крагујевца, Сремске Митровице и Панчева већ су добиле сагласност Министарства за предлог одлуке о униформи, возилима, пловилима и опреми комуналне полиције тих градова.

Градоначелницима Пожаревца и Чачка сагласност ће бити уручена у понедељак, 25. јануара.

Министар државне управе и локалне самоуправе Милан Марковић раније је рекао да је комунална полиција нова служба градова, која прати нова овлашћења и надлежности градских управа, а која треба да промени општу слику градова.

Униформисана лица са значајним овлашћењима

Како је истакао, комунална полиција ће се бавити проблемима за које редовна полиција нема времена ни ресурса да их реши, а комунална инспекција нема довољно надлежности.

Марковић је додао да је реч и о проблемима комуналног реда - од бацање шута, буке у кафићима, непрописног паркирања до бесправне градње, односно свега онога што ремети свекодневни живот у градовима Србије.

"Комунална полиција је врло озбиљна служба која подразумева униформисана лица са значајним полицијским овлашћењима, од легитимисања грађана преко довођења у полицијску станицу, или пред судије за прекршаје, до примене силе у ситуацијама када је то неопходно", истакао је министар државне управе и локалне самоуправе.

Према његовим речима, комунални полицајци ће носити палицу и лисице, уживаће кривично-правну заштиту и значајно ће помоћи општој безбедности.

Полицајци ће помоћи грађанима да се осећају безбедније и боље испред школа, домова здравља и на свим оним местима где градска управа сматра да треба да буду присутни.

Безбеднији, чистији и уреднији градови 

Комунална полиција ће променити безбедносну слику градова, учинити их не само безбеднијим већ и чистијим и уреднијим, а истовремено ће бити инструмент који ће градским управама омогућити да лакше извршавају своје обавезе.

Законом је предвиђено да на 5.000 грађана буде ангажован највише један припадник те полиције, што значи да би у Београду требало да буде око 300 комуналних полицајаца.

Министар је објаснио да ће општине саме креирати униформе те службе па ће моћи да искажу и неке локалне специфичности, али да ће за њих морати да добију сагласност Министарства за државну управу.

Скупштина Србије усвојила је Закон о комуналној полицији 8. јула прошле године, након чега је министарство покренуло обимну промотивну кампању по градовима, како би грађане упознало са надлежностима нове службе, а уједно и управама градова омогућила да из "прве руке" - од становника чују који су то комунални проблеми са којима се суочавају како би по оснивању службе они били и решени.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи