Преглед штампе (23. 01. 2010.)

Блиц: Нашег Мирослава је немогуће не волети, Press: Руси не дају паре за обилазницу, Новости: Устав мери нове казне, Политика: Шарићи остали без заштите у Црној Гори, пише дневна штампа

Нашег Мирослава је немогуће не волети

У кући породице Гавриловић у селу Видови, у којој се пре осамдесет година родио патријарх Иринеј, у петак није престајао да звони телефон. Његова снаха Десанка, супруга покојног патријарховог брата Вукомана, читав дан је примала честитке, а све мештане овог села у близини Чачка изузетно је обрадовала вест да нови поглавар СПЦ потиче управо из њиховог места.

Десанка Гавриловић каже да су Мирослав, како је Иринејово крштено име, Вукоман и њихова сестра Милијанка, која живи у видовском засеоку Ковачевићи, али је веома лошег здравственог стања, имали јако тешко детињство.

- Били су више глади него сити. Мајка Милијана често није имала шта да им да да једу - присећа се Десанка онога што јој је о том времену причао покојни супруг.

Мирослав је још као ђак често посећивао манастире у Овчарско-кабларској клисури и на наговор старог игумана Јестатија из манастира Преображење уписао је Богословију у Призрену и тада је било јасно који је животни пут одабрао. Када се Десанка удала за Вукомана 1956. године, Мирослав је био студент Богословског факултета у Београду. Од тада до данас она га једноставно зове - бато.

- Једна Иринејова сестра из Београда ми је замерила што га тако зовем, рекавши да би требало да га ословљавам са преосвећени. Он је, међутим, за мене бато и тако ће остати док сам жива. Питала сам и њега да ли се због тога љути, а он је рекао - наравно да не. Моји синови Зоран и Предраг га зову стрицем, а унуци дедом - каже Десанка.

Мештани Видове истичу да је нови патријарх „много добар и скроман човек" који није заборавио своје порекло, село и најмилије.

- Нашег Мирослава је немогуће не волети. По својим људским карактеристикама сличан је покојном патријарху Павлу - кажу Видовчани и додају да ће српска црква бити у правим рукама.

Док је живео у Београду, често је навраћао до родне куће. Међутим, након преласка у Ниш, због удаљености и обавеза, сусрети са породицом бивали су све ређи, али је телефонски контакт био редован. Поново је учестао своје доласке када му се разболео синовац Зоран, којег посећује кад год има времена. Последњи пут у родном крају био је средином октобра када му се удавала унука Јелена. Њу и супруга Иринеј је венчао у чачанској цркви.

Десанка открива и шта је најрођенијима увек говорио. - Ко тебе каменом, ти њега хлебом. То нам је стално понављао - каже Десанка Гавриловић.

Руси не дају паре за обилазницу

Министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић изјавио је јуче да су српски планови за улагање у обилазницу око Београда „укочили" преговоре са Русијом око кредита од 800 милиона долара! По његовим речима, руска страна жели да сав новац буде уложен у железницу и да у томе учествују њихова предузећа.

- Има једна варијанта по којој би део новца отишао на обилазницу око Београда, на сектор између Орловаче и Бубањ потока, негде око 170 милиона долара, али то је сада закочило преговоре - казао је Мркоњић новинарима на 11. састанку Надзорног комитета Коридора 10, на коме су учествовали представници свих европских држава кроз које пролази ова међународна саобраћајница.

Мркоњић је рекао да Србија хоће тај износ да употреби за завршетак обилазнице око Београда, а да осталих 630 милиона долара руског кредита буде уложено у железницу.

- Интерес руских предузећа је велики и они условљавају преговоре, разне су ствари у игри, а структура наше железнице је таква да одговара железницама Русије. Тако да ту можемо да нађемо заједнички језик и ја сам присталица тога да се договоримо и радимо заједно - истакао је Мркоњић.

По његовим речима, Руси су веома заинтересовани да учествују у изградњи железничке станице „Прокоп" у Београду.

- Очекујем да ћемо током јануара завршити преговоре и потписати уговоре - рекао је министар.

Устав мери нове казне

Више грађана Србије затражило је од Уставног суда да испита да ли је у складу са Уставом неколико одредби Закона о безбедности саобраћаја, који је ступио на снагу 10. децембра.

Они траже да се преиспита право полиције да возачима одузима стране возачке дозволе, уколико их пронађе приликом контроле саобраћаја. Грађани, такође, сматрају и да је у супротности са "законом свих закона" забрана возачу и путницима да изађу из возила приликом контроле, осим ако им то полиција не дозволи, као и казна од 5.000 динара за тај прекршај.

У Уставном суду кажу да је поступак већ покренут.

- Суд је одредио рок Народној скупштини од 45 дана да изнесе мишљење о овим одредбама - рекао је за "Новости" Дејан Милић, саветник за односе са јавношћу у УСС.

Читав низ "сумњивих" одредби, како сазнаје наш лист, пронашли су и у Комитету за безбедност саобраћаја. Представници ове организације кажу да прикупљају материјал да би се и они обратили Уставном суду и указали да поједине одредбе Закона о безбедности саобраћаја нису сагласне са највишим правним актом.

- У великој супротности са Уставом је и одредба према којој се полицијски записник сматра за необорив доказ на суду - смата Дамир Окановић из Комитета. - То је директно мешање извршне власти у судску. Овако судији доказе намеће полиција, упркос томе што је овлашћен да по слободној вољи оцењује шта је доказ, а шта није.

Као "посебно проблематично", Окановић наводи овлашћење полиције да на 24 сата задржи особу коју је затекла у прекршају и која изражава намеру да га и даље чини. У овој ситуацији особа не би имала право на жалбу, али би је имала да је којим случајем, починила неко тешко кривично дело из области саобраћаја. Све то, према речима нашег саговорника, показује да не постоји контрола институција.

Списку спорних одредби, Дамир Окановић додаје и ону којом се дозвољава "пауку" да однесе возило паркирано на тротоару, чак иако не омета и не угрожава саобраћај. - Ово је чисто задирање у право приватне својине - објашњава Окановић.

Шарићи остали без заштите у Црној Гори

Главни осумњичени за шверц више од две тоне кокаина из јужне Америке Дарко Шарић налази се у једној западноевропској држави, док је његов рођени брат Душко највероватније у Црној Гори, сазнаје „Политика" из поузданих извора блиских истрази. Истражни органи чекају да се испоштује законска процедура како би се што скорије затражило Шарићево хапшење од стране црногорских власти.

Српске службе верују да би налог за хапшење Дарка Шарића који је досад важио за „недодирљивог и утицајног бизнисмена" требало да буде уважен, јер се он замерио једном утицајном човеку блиском врху црногорске власти. Сукоб је настао због пословно-финансијских комбинација, а ескалирао је због превласти у Руднику угља у Пљевљима, чији су акционари Шарић и особа блиска врху власти у Црној Гори. Наводно је та особа чак и пуцала у ноге Шарићу, непосредно пре заплене две тоне кокаина у Уругвају.

Осим тог човека са којим се сукобио, Шарићу је, према поузданим сазнањима нашег листа, заштиту донедавно пружaо и човек који у медијима фигурира као „незванични краљ балканског подземља". Међутим, Шарић на ту заштиту више неће моћи да рачуна, јер је „незванични краљ", како сазнајемо, недавно доживео озбиљне здравствене проблеме због којих је остао привремено непомичан. „Незванични краљ" се опоравља у апартману луксузног хотела на обали Јадранског мора. Та два податка дају наду, српским истражним органима да би Шарић могао коначно да се нађе иза решетака због сумње да је организовао шверц кокаина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи