Читај ми!

Ванредна ситуација у пет општина и градова због ниског водостаја Рзава

Због неповољне хидролошке ситуације и изузетно ниског водостаја Рзава, проглашена ванредна ситуација у Чачку, Ариљу, Пожеги, Лучанима и Горњем Милановцу. На снази су нове мере рестрикције.

Низак ниво Рзава, због дужег сушног периода отежао је водоснабдевање у Пожеги. Због тога се прибегло снабдевањем техничком и водом за пићем у селима, која су искључена са водовода.

"Заиста је ситуација алармантна. Ми треба од водосистема 'Рзав' да имамо више од 140 литара у секунди, ми тренутно добијамо 50 литара, што је довољно само за градско подручје. Синоћ смо имали још један квар на територији града и данас тај део града неће имати воду за пиће, док се тај квар не реши", каже Ђорђе Никитовић, председник Oпштине Пожега.

У Горњем Милановцу ванредна ситуација, уз пооштравање режима рестрикција у испоруци воде потрошачима, од које ће бити изузети витални делови града, првенствено због болнице.

"Забранили смо прање улица у граду, забранили смо прање аутомобила,  наводњавање травњака. Општинске инспекције су већ послате на терен да контролишу све. Овим путем апелујем на Милановчане да рационално користе воду, да је користе искључиво за сопствене потребе, како бисмо на што лакши начин превазишли ову ситуацију", каже Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац.

Искључења ће, истиче, бити рестриктивна, по једанаест сати. 

Суша је отежала водоснабдевање и у другим деловима Србије.

"И ми као Влада и цела Европа да размишљамо о перспективи у овим околностима. Проблем је доста шири, ми немамо стратешких проблема, имамо тренутних и локалних проблема, јер заиста је суша велика, али решићемо све то и ствари држимо под контролом", каже министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

Нормализација снабдевања општина са водосистема "Рзав" зависиће од падавина, али пре свега од рационалне потрошње док се не поправи хидролошка ситуација. 

Низак водостај на водосистему "Рзав" са кога се водом снабдева око 250.000 корисника у пет општина и градова, још од 3. августа условио је рестрикције.

уторак, 17. септембар 2024.
22° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи