Блокирана Куршумлија

Радници приватизованих фирми "Копаоник" и "7. јул", који већ осми дана блокирају регионални пут Ниш-Приштина пооштравају протест. Хиљаду људи, у знак подршке придружли су се радницима. Затворене продавнице, предузећа и школе.

Приватне продавнице и предузећа у Куршумлији данас су обуставити рад, а њихови запослени су се придружили, у знак подршке, бившим радницима приватизованих предузећа "Копаоник" и "7. јул" који због неисплаћених плата блокирају магистрални пут Ниш-Приштина.

Рад је обустављен и у појединим државним институцијама и локалној самоуправи у Куршумлији, а више од 1.000 се придружило радницима у блокади.

Приватни предузетници, чије су продавнице у центру града, потврдили су да ће њихове радње бити затворене, док поједине нису ни отваране.

У туристичком предузећу "Планинка" речено је да су се придружили протестима, а протесту су се придружили и таксисти и приватни превозници.

Васић: Захтевамо минималну помоћ државе

Радници траже исплату заосталих плата, повезивање радног стажа и покретање производње у погонима "Копаоника". Подршку су затражили и од запослених у државним службама.

"Захтеви радника 'Копаоника' су да нас држава бар минималним средствима помогне како би могла бар једна фабрика да почне са радом" рекао је Славољуб Васић, председник синдиката "Копаоника".

Председник Управног одбора "Копаоника" Боривоје Урошевић је рекао да ниједна куршумлијска школа данас не ради и да то значи радикализацију протеста, а да ће о наредним корацима одлучивати у ходу.

Урошевић је рекао да се они одатле неће склонити док им се не обрати неко из власти критикујући представнике локалне власти што раднике само декларативно подржавају, али ништа за њих нису конкретно урадили.

Заменик председника  општине Дејан Милошевић је рекао да би данас могло доћи до неких помака у преговорима са представницима власти и додао да ће и та институција данас подржати окупљене на магистралном путу Ниш-Приштина.

"Захтеви радника та два предузећа су оправдани, тако да ће се и запослени у локалној управи данас придружити њиховом протесту", рекао је Милошевић.

Из Министарства економије и регоналног развоја раније је речено да захтеви куршумлијских фирми нису реални и да би за испуњавање њихових захтева било потребно много средстава која до сада ниједној фирми нису дата.

Неуспела приватизација

"Копаоник је приватизован тендером 6.јануара 2004. године. Купио га је конзорцијум од 18 физичких лица, по купопродајној цени 270.000 долара уз обавезно инвестиционо улагање које би, у пет година, требало да износи 3,5 милиона долара. Уговор није испоштован и агенција је 2009. године раскинула овај уговор", рекао је Драган Пауновић, саветник регионалне привредне коморе Ниш.

"У моменту раскида приватизације 'Копаоник' је имао огромне обавезе. Оне су износиле 17 милиона евра, а данас су још веће, што значи да је 'Копаоник' у једној великој дубиози. Међутим, имајући у виду значај 'Копаоник'а за целу нашу општину, мислим да би држава морала да предузме неке мере и покрене производњу у 'Копаонику' ", рекла је Споменка Јаковљевић, привремени заступник капитала "Копаоника".

Солидарни и грађани Куршумлије

Раднике који месецима не добијају плату, протеклих дана су посетили и подржали запослени у Дому здравља, Електродистрибуцији, "Србијашумама", професори свих средњих и основних школа, ђаци, запослени у локалној самоуправи, обдаништима и Црвеном крсту.

Обустављена је настава у средњим школама, јер су се у знак подршке наставници и ученици придружили штрајкачима. Део ђака на наставу није дошао ни у основне школе.

Посетили су их и запослени у свим приватним предузећима, донели им храну, шаторе, дрва за огрев, зимску одећу.

Подржали су их и грађани суседних општина и велика приватна предузећа из других градова Србије.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи