Преглед штампе (18. 01. 2010.)

Блиц: Србија може да остане без већ одобрених кредита, Новости: Мудро - две декларације, Press: Како је ухапшен Кристијан Голубовић - Диловао дрогу у цркви!, Политика: До петице преко Интернета, пишу београдски дневници

Србија може да остане без већ одобрених кредита

Шеф Канцеларије Светске банке у Београду Сајмон Греј је изјавио да Србија треба боље да користи одобрене зајмове, а не да им се обраћа за нове, упозоривши да наша земља може да остане без већ одобрених кредита, јер "дефинитивно постоји проблем" са њиховим повлачењем.

Он каже да ће Светска банка у априли донети одлуку о томе да ли да неке од већ одбрених зајмова смањи или их у целости да другима, јер их Србија слабо користи, и додао да Светска банка ове године неће Србији одобрити ниједан инвестициони зајам, осим 200 милиона долара за подршку буџету.

"Има и неких знакова побољшања, али не може се рећи да је све у реду по питању повлачења одобрених кредита. Зато у априлу директорка Светске банке за југоисточну Европу Џејн Армитиџ долази поново у Србију да погледа како се троши новац по одобреним пројектима", рекао је Греј у интревјуу "Блицу".

Он је прецизирао да ће се гледати како иду поједини пројекти, попут наводњавања и одводњавања, централног регистра у оквиру пројекта за пензије и слично.

Греј је нагласио да не постоје казнени пенали, али да Светска банка размишља да ли се та средства која се одвоје и дају на располагање адекватно и користе.

"Ако је јасно да стоје и не користе се, онда ћемо бити у ситуацији да разматрамо да ли ћемо смањити тај зајам или га дати неком другом. Не знам да ли бисте то назвали пеналом, али то ће бити опције ако се стање не поправи", упозорио је шеф канцеларије Светске банке у Србији.

Он је нагласио да ће Светска банка те одлуке донети у априлу, после посете директорке Армитиџа, уз договор са Владом Србије.

Мудро - две декларације

Министар за људска права и мањине Светозар Чиплић сматра да је политички много мудрије донети две, а не једну декларацију о злочинима на простору бивше Југославије, јер ће на тај начин Србија осудити дешавања у Сребреници, али и јасно поручити да су постојале и друге жртве које се не смеју заборавити.

"Нема раздвајања жртава. Након што је председник Тадић одао почаст жртвама у Сребреници, усвајањем скупштинске декларације више неће бити никакве дилеме шта Србија мисли о том злочину. А посебном декларацијом опоменућемо све оне, па и делове међународне заједнице, који заборављају да постоје и друге жтве чији се џелати и даље не процесуирају", рекао је Чиплић у интервјуу за "Вечерње новости".

Он је негирао да би декларација о Сребреници могла бити тест на којем ће пасти владајућа коалиција.

"Подела има, али оне нису дубинске. Мислим да сви у владајућој коалицији схватају да се не може водити држава уколико се не отварају и не решавају и тешка питања. Сада је битно обезбедити подршку и оних партија које нису на власти, јер ће то допринети снази декларација".

На питање да ли очекује да и Хрватска усвоји декларацију о "Олуји", он каже да "би било политички зрело и мудро да Хрватска прихвати да је 200.000 Срба исељено и страдало током "Олује". И то би био сигнал да се Хрватска мења и еволуира на путу према ЕУ".

Како је ухапшен Кристијан Голубовић - Диловао дрогу у цркви!

Кристијан Голубовић (40), осумњичен као организатор групе која је на релацији Нови Пазар - Београд трговала дрогом, ухапшен је испред цркве светог Марка, у којој је непосредно пре тога обавио примопредају дроге! Инспектори су сачекали да Голубовић и његови сарадници изађу из цркве у центру Београда, а онда су искочили испред њих и муњевито их оборили на земљу!

Саговорник Преша из полиције објашњава како је дошло до хапшења Голубовића и откривање његове групе:

- Све је почело са хапшењем Ферата Скендеровског у среду 13. јануара, у Вишњичкој улици. Он је ухапшен у Голубовићевом џипу са осам грама хероина. Међутим, Голубовић, који је возио џип, пуштен је јер код њега није пронађена дрога, али је од тог тренутка за њим организована даноноћна пратња јер смо сумњали да је Скендеровски само преузео кривицу на себе како би Голубовића спасао хапшења - каже наш извор.

Полиција је од тог тренутка чекала прави тренутак да крене у акцију хапшења.

- Голубовић и Вуковић су у суботу отишли у цркву светог Марка, испред које су се нашли са Фујаљкићем. Са њима је била и малолетна А. К. Сви заједно су ушли унутра. Тамо су се Голубовић и Вуковић одвојили на једну страну, а на другу су се склонили Фујаљкић и А. К. Голубовић и Вуковић су се прекрстили и помолили, док су Фујаљкић, који је тог дана стигао из Новог Пазара, дао пакет са хероином А. К. Њој је ово био први пут да ради за Голубовића - каже наш извор, и наставља:

- Након размене девојка је изашла из цркве и отишла у изнајмљени стан Кристијанове мајке Миланке. Сачекали смо да Голубовић, Вуковић и Фујаљкић изађу из цркве, а онда су их инспектори заскочили, оборили на земљу и ставили им лисице на руке. Нико од њих није ни стигао да пружи отпор, били су потпуно збуњени. На Голубовићевом лицу видели су се шок и неверица - каже наш саговорник.

Према његовим речима, недавно хапшење Ферата Скендеровског променило је устаљену рутину по којој се одигравала примопредаја дроге.

Специјални тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић изјавио је јуче да то тужилаштво прати све у вези са хапшењем Кристијана Голубовића.

До петице преко Интернета

Прескакање школских обавеза, читање лектира и припреме за писане задатке сада замењују интернет огласи који нуде инстант знање или различити блогови на којима сами ученици размењују своје добро оцењене радове . Тако је време када је ученике обливао хладан зној на помисао на писани задатак из српског, анализу ликова из неког дела давно прошло. Штуро препричана „Ана Карењина", „Браћа Карамазови", „Сумњиво лице" или било која друга обавезна лектира за основну и средњу школу могу се добити веома брзо, у зависности колико је времена потребно да се жељена лектира „скине", тачније који програм имате на рачунару и колико је брз.

Највећи број таквих сајтова не само да нуде списак препричаних лектира по азбучном реду већ и детаљно упутство како то да урадите и који су програми неопходни, а ако их немате како и њих да скинете. Већина таквих сајтова за „скидање" лектира и писање састава своје услуге нуди бесплатно, а поједини нуде и лозинку која се плаћа око 500 динара.

А ако желите да интернет писац само за вас или ваше дете напише састав на задату тему лако ћете наћи оглас: „Пишем саставе за основну и средњу школу". Довољно је да на Гуглу укуцате „састав из српског" и понуда је бројна. Писци обично за контакт остављају своју имејл адресу или број мобилног телефона.

У зависности од тога који разред дете похађа, која је тема, да ли је слободна или из градива, цене се крећу од 500 до 1.500 динара. А ако неком хитно треба нека од оваквих услуга за два сата може да добије готов рад за 4.000 динара и проблем састава или лектире је решен.

- Основци траже да им пишем саставе о приповеткама које читају у школи, док су средњошколцима највећи проблем обимне лектире, мада поједине мрзи да прочитају чак и оне које имају по 20 страница. Цена их не брине, очигледно је да такво понашање благосиљају родитељи. А није ретко ни да и сами родитељи ступе у контакт са мном уместо детета и траже услуге, а најчешће оправдање им је, иако објашњење не тражим, да наставници не знају да пренесу градиво или да њиховом детету све друго добро иде осим писања састава из српског и да му зато треба мало помоћи.

Када родитељ има такав став није чудо што дете хоће све да добије без труда, уместо да седне и прочита лектиру или размисли о саставу. Лакше је узети новац од тате и маме па да то неко други уради за њега. Најнижа цена је 500 динара за основце па и до 4.000 динара за средњошколце, ако је тема захтевнија и мора да се уради дан за дан. Ово ми је додатни посао већ 10 година, продала сам много радова и добила много петица у бројним средњим школама, не само у Београду већ и у Нишу, Новом Саду, Суботици, Прокупљу... - објашњава Драгана П., која се оглашава као „пишем и помажем око писања састава из српског језика", али, ипак, не жели да своје пуно име и презиме види у новинама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи