БУ међу првих 300 у свету

На ранг-листи универзитета у свету, Вебометрик дао Београдском универзитету високо 299. место. Све високошколске установе у Србији боље рангиране од универзитета у региону.

Београдски универзитет на најновијој полугодишњој ранг-листи светских универзитета, коју ради Вебометрик, организација специјализована за процену утицаја и значаја високошколских установа на интернету, заузима завидно 299 место.

Одлично су оцењени и универзитети у Новом Саду и Крагујевцу, који су, међу 6.000 у истраживању обухваћених светских високошколских установа, заузели 800. и 1.157. место.

Иза наших универзитета далеко заостају такве установе у Хрватској. Свеучилиште у Задру је 1.254, загребачко је на 1.449-ом, а сплитско на незавидном 3.737. месту.

Боље су прошли словеначки универзитети, љубљански је на 201. месту, а мариборски на 667.

Од Универзитета у региону вреди поменути будимпештански, на 273. месту, и Национални технолошки универзитет у Атини, на 323. месту, док су сви остали далеко ниже на лестивици најбољих универзитета на свету.

На челу листе налази се Технолошки институт Масачусетс, следе га Харвард, Станфорд и Беркли, а даљни списак америчких универзитета "кваре" Кембриџ, на 22, Токијски, на 24 месту, и Тајвански универзитет, на 26 месту. Оксфорд је на 42, а, рецимо, Ломоносов, на 57. месту најбољих универзитета на свету.

Последњи на листи, није незанимљиво, налази се кинески Хунански универзитет традиционалне медицине.

Вреди напоменути да су основни критеријуми на основу којих Вебметрик ради ранг листу светских универзитета пре свега они у вези са интернетом, као што је видљивост на мрежи, број и обим страна презентације, популарност и број улазака, као и утицај интернетских страна сваког универзитета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи