Нова мрежа судова

Нормално функционисање нове мреже судова почеће до краја јануара, очекује министарка правде Снежана Маловић. Нови систем требало би да обезбеди и већу сигурност за оне који купују станове и друге непокретности.

Министарка правде Снежана Маловић очекује да ће до краја јануара почети нормално функционисање нове мреже судова и извињава се грађанима који су евентуално, имали проблеме са радом судова претходних недеља.

Маловићева је отворила реконструисану шалтер салу са новим системом прозивке странака, у згради бившег Четвртог општинског суда у Београду. Почео је да ради и пријемни шалтер, новог Управног суда.

Нови систем требало би да обезбеди мање гужве. Систем функционише тако што на апарату корисник одабере жељену опцију, а машина да редни број.

У Министарству правде истакли су да је олакшан и процес овере докумената.

Министарка правде објашњава да је то служба која ће радити двократно и додаје да ће грађани моћи да овере своја документа до осам часова увече.

Маловић је истакла да ће се урадити све да се реше проблеми јер свака реформа, а нарочито правосуђа није само кадровска, већ и реформа организације рада.

Нови систем требало би да обезбеди и већу сигурност за оне који купују станове или друге непокретности.

Портпарол Првог основног суда Ивана Рамић рекла је да ће они који купују станове моћи на лицу места да виде да ли је та непокретност била у промету и да ли је продавац био исти и како је казала, то ће онемогућити да се једна иста непокретност прода више пута од стране истог лица.

Тужици могу бити сви грађани

Иако тек отворен, шалтер новог Управног суда већ је примио неколико предмета. Тај суд, који ће примати предмете из целе Србије, требало би убрзо да почне да ради, а имаће одељења у Новом Саду, Крагујевцу и Нишу.

Грађани ће подносити тужбе против одлука надлежних државних органа у управним споровима.

Портпарол Управног суда Весна Дабић је истакла да тужици могу бити сва лица и грађани која сматрају да им је актом неког државног органа повређено право или законом засновани интерес.

Како је нагласила, државни органи који доносе управне акте могу бити Влада, министарства, локалне самоуправе, покрајинске управе и сви други који доносе решења у управној материји.

На поновљени захтев Синдиката правосуђа да судије које нису изабране добију писано образложење, министарка Маловић одговорила је да очекује од Високог савета судства да ће образложења доставити у што краћем року.

Председница Високог савета судства Ната Месаровић, најавила је крајем децембра да ће то бити учињено после Нове године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи