Сава и Дрина расту, Тамиш опада

Водостаји Саве и Дрине од јутрос у благом порасту, док Тамиш полако опада. У стању приправности Специјални тимови за спасавање. Министар Ивица Дачић обишао угрожено село Прово код Шапца.

У наредних неколико дана очекује се повећање водостаја на Сави, Дунаву, Дрини и Тиси. Министар унутрашњих послова Ивица Дачић је обишао насип на Сави у селу Прово, код Шапца, са начелником Сектора за ванредне ситуације Предрагом Марићем, који га је известио о ситуацији на 15 километара угроженог подручја.  

Дачић је рекао да је одбрана савског насипа у том селу прва потврда Закона о ванредним ситуацијама који је Скупштина Србије усвојила крајем децембра.

Министар се нада да ће у наредним годинама бити створена финансијска могућност да се "покрију" сва кризна подручја у Србији и објаснио да 40 до 50 одсто локалних самоуправа није било суочено са ванредним ситуацијама и да зато треба да се лоцирају "црне тачке".

Марић је проценио да је ситуација на том терену стабилна и додао да се од четвртка очекује пад водостаја.

Сектор за ванредне ситуације МУП-а Републике Србије ставио је у стање приправности Специјалне тимове за спасавање.  

Водостај на реци Сави код Шапца је 554 центиметра и за 9 центиметра је виши од јуче измереног у 16 часова. Најкритичније је у селу Прово, где мештани уз помоћ ватрогасно-спасилачке јединице ојачавају насипе.  

Највећа опасност од изливања прети на Сави, а критични дани биће среда и четвртак, рекао је министар унутрашњих послова Ивица Дачић, после јучерашњег састанка са представницима сектора МУП-а за ванредне ситуације. 

На том подручју представници Сектора МУП-а за ванредне ситуације у сарадњи са локалном самоуправом и јавним водопривредним предузећем "Србија-воде" раде на учвршћивању заштитног бедема.

Због раста нивоа реке Саве стављен је у приправност специјални Регионални тим МУП-а.

Према најновијим подацима Јавног водопривредног предузећа "Воде Војводине", Дунав и Тиса су у благом порасту, уз стагнацију на њиховим доњим токовима кроз покрајину, док је Тамиш у видљивом опадању.

Јутрос у седам часова на Дунаву код Бездана измерен је ниво од 163 сантиметра, што је за 10 сантиметара више него јуче у исто време.

Тиса је на горњем току кроз Војводину у порасту за око 10 сантиметара, али је зато код Титела регистрован само плус један сантиметар.

Тамиш је наставио опадање - за 40 сантиметара код Јаше Томића и за 42 сантиметра код Сечња.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи