На снази ванредне мере од поплава

Мере редовне одбране од поплава спроводе се на Сави до Сремске Митровице, горњем току Тисе и на банатским водотоцима. У претходних десет дана, услед обилних кишних падавина, скоро на свим рекама у Србији забележени већи порасти водостаја.

Водостаји на Сави, Дрини, Тиси и Дунаву низводно од Новог Сада у наредна четири дана биће у порасту, а затим ће уследити њихова стагнација и мање опадање, саопштило је данас Одељење за хидролошке прогнозе Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ).

Водостаји на Тамишу већ у току данашњег дана прећи ће у опадање, а на осталим рекама у Србији водостаји су већ у опадању, наводи се у саопштењу.

Мере редовне одбране од поплава спроводе се на Сави до Сремске Митровице, горњем току Тисе и на банатским водотоцима, а мере ванредне одбране од поплава спроводе се на Сави у зони Шапца и на Тамишу код Јаше Томића.

"Услед обилних кишних падавина у току јучерашњег дана на средњем току Саве и њеним десним притокама дошло је до нових, већих пораста водостаја, па се очекује да ће 12. јануара 2010. године водостај код Сремске Митровице достићи границу ванредне одбране од поплава, а границу редовне одбране од поплава код Београда", наводи се у саопштењу.

Повећани водастаји на рекама у Србији

РХМЗ указује да при овако високим водостајима долази до изливања реке Саве на небрањеним деоницама и угрожавања приобаља услед високог нивоа подземних вода, а што ће потрајати и наредних десет дана, односно све док не дође до значајнијег опадања водостаја.

У саопштењу се подсећа да су у претходних десет дана, услед обилних кишних падавина, скоро на свим рекама у Србији забележени већи порасти водостаја.

Проток воде на брани Хидроелектране "Зворник" у Малом Зворнику, данас је повећан у односу на јучерашњи, и додатно ће се повећавати, али ће ниво реке Дрине и после тога бити испод водостаја достигнутог прошлог петка.

Дежурни у Хидроелектрани "Зворник" у Малом Зворнику Марко Владић рекао је да је током преподнева проток воде на брани износио 1.589 метара кубних у секунди, због тога што је у Дринско језеро повећан доток.

Јутрос је Хидроелектрана "Бајина Башта" у Перућцу повећала проток воде на 1.643 метара кубних у секунди, услед чега ће бити већи и проток на брани у Малом Зворнику који, како се рачуна, данас не би требало да премаши 1.650 метара кубних воде у секунди.

Према службеним подацима, прошлог петка, 8. јануара, проток воде на малозворничкој брани је износио 1.700 метра кубних у секунди.

Заменик градоначелника Лознице Петар Екмешчић обишао је након тога делове приобалног појаса Дрине и том приликом рекао да се лично уверио да у лозничком крају нема никаквих последица од повећаног водостаја те реке чији је врхунац достигнут претходне ноћи.

Река Јадар, њене притоке и друге речице, сада су у својим коритима и нема опасности да ће доћи до њиховог изливања нагласио је Екмешчић, који је и командант Градског штаба цивилне заштите у Лозници.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи