Пазарци путују у Европу

Од када су укинуте визе, сваки десети грађанин од 120.000 становника општине Нови Пазар отпутовало у Западну Европу, показују незваничне процене.

Од када су укинуте визе видљиве су гужве и на аутобуској станици у Новом Пазару. Скоро свака породица у том граду има најближе рођаке у земљама Западне Европе, па не чуди што су управо најтраженије карте за те земље.

Незваничне процене говоре да је током последње три недеље, сваки десети од 120.000 становника те општине отпутовао у Западну Европу.

Иако је гужва, грађани Новог Пазара стрпљиво су чекали на полазак аутобуса ка неким од немачких градова.

Превозници који су раније радили те дестинације или су набавили још аутобуса или су уступили релације колегама колегама који возе по Србији како би задовољили потражњу. Свако седиште је продато данима унапред.

Власник предузећа "Спорт турист" Самир Кардовић је рекао да је за 20 дана, од када су укинуте визе, од 1.000 до 1.100 путника превезено ка Западној Европи.

Према његовим речима, и други превозници имају велики број путника и додају дупле аутобусе на одређеним поласцима.

"Трбухом за крухом"

По званичним подацима из Новог Пазара отпутовало је 5.000 мештана. Међутим, незванични подаци говоре о много већој бројци.

Кадрија Мехмедовић из Удружења "Реинтеграција" је истакао да је око 10.000 новопазараца тренутно у земљама Западне Европе, већина њих је у обиласку пријатеља.

Градска управа сматра да број није толики, јер су већина њих мештани који су одмор провели у Србији, али напомињу да један део грађана који сада иду, напуштају земљу у потрази за послом.

"Чињеница је да, од како су укинуте визе, имамо повећан број оних који одлазе у Западну Европу. Део њих одлази да види рођаке, јер је комуникација била прекинута скоро 20 година", рекао је Мирсад Јусуфовић, шеф кабинета градоначелника Новог Пазара.

Јусуфовић је истакао да постоје и они грађани који, због кризе, иду "трбухом за крухом".

Током само једног дана са аутобуске станице у Новом Пазару кренуло је 15 аутобуса пут Западне Европе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи