Мањи број пуковника

Новом систематизацијом биће смањен број официра у управи, а појачан оперативни састав Војске. Број запослених у Министарству одбране смањује се са 11.500 на 8.600, при чему ће државних службеника и пуковника бити три пута мање.

Министарство одбране планира да ове године заврши професионализацију и структурирање Војске и система одбране по НАТО стандардима. Број запослених у Министарству смањује се са 11.500 на 8.600, при чему ће државних службеника и пуковника бити три пута мање.

Пре само неколико година у Војсци Србије било је више пуковника него поручника. Крајем прошле године, усвојена је нова систематизација, која подразумева драстично смањење броја официра са највишим чиновима. Са 435, број пуковничких места у Министарству одбране смањује се на 150.

"Одређени број пуковника по сили закона одлази у пензију. Они који су стекли чинове, а немају адекватни школско образовање мораће да иду на место потпуковника. Они најболи ће остати на позицијама које су формацијски за пуковника", рекао је министар одбране Драган Шутановац.

У Министарству одбране кажу да се дешавало да, по завршетку Академије и добијању позиције у Министарству, поједини официри добију високе чинове, а да никада нису били у трупи.

"Апсолутно је идеја да по стандардима који постоје у свету официр циркулише кроз целокупан систем одбране да препозна и шта је политика одбране и шта је организација и шта је трупа, тако да када кажемо официр савремене модерне Војске Србије, можемо да кажемо да је то човек који је школован и који заиста на свим позицијама може да пружи свој максимум", каже Шутановац.

Војни рок тренутно служи око 5.000 војника. До краја године, односно до потпуне професионализације, тај број ће се смањивати, а исто толико младих добиће посао у војсци.

"Професионална војска захтева већи степен професионалности старешина и у том смислу ће тежиште обуке бити на што млађим официрма и подофицирима. Чим имате мањи број активних војника то су професионалци, тако да не треба толики број виших чинова пуковника и генерала", рекао је Мирослав Лазански, војни аналитичар.

Војска Србије сада има око 6.200 професионалних војника. Генерала има 45, пуковника око 700. Убудуће ће се, како се најављује, до највиших официрских чинова много теже долазити.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи