Стамбена подршка деци без родитеља

Деци без родитељског старања која излазе из домова намењен пројекат "Становање уз подршку". Према том пројекту млади имају право да годину дана живе у становима које је обезбедила држава, а за то време се очекује да заврше школовање и нађу посао.

"Становање уз подршку" је последња карика у осамостаљивању деце која живе без родитељског старања. После изласка из домова, млади имају право да годину дана живе у становима које им је обезбедила држава, а за то време се очекује да ће завршити школовање и наћи посао.

Министарство рада и социјалне политике и Републички завод за социјалну заштиту пре око две године направило је пројекат где, у сарадњи са локалним самоуправама, омогућују деци без родитељског старања, а која излазе из домова, да годину дана живе у становима.

"Овде кад сам дошао све ми је било обезбеђено. На пролеће када изађем све ћу морати сам, и стан и храну, и посао и све. Мораћу сам да се снађем. Ту ми треба нека помоћ", рекао је Срђан Јездић.

"Нисам имао неке страхове кад сам излазио из дома зато што сам знао и где идем и шта ће бити са мном. Тако, нисам имао чега да се плашим", рекао је Стефан Васиљевић.

Док су у привременом смештају, подршку овој деци даје акредитовани саветник.

"Моја помоћ и подршка јесте у сагледавању и обуци неких животних вештина, како се снаћи у локалној заједници. Моје је да лобирам за њихово запослење", рекла је Снежана Петковић, саветник за подршку младима.

Пројекат становања уз подршку активан је у петнаестак градова у Србији, али не и у главном граду. Иако је припремљено шест станова у Београду, ни један није усељен.

Жика Гајић из Републичког завода за социјалну заштиту је рекао да су београдски станови у фази опремања и додао да верује да ће до почетка наредне године моћи, заједно са колегама из Градског центра за социјални рад, да приме прве станаре.

Тренутно осамдесеторо деце из београдских домова може да конкурише за станове, рекли су у  Центру за социјални рад.

"То су деца која немају могућност да реше стамбено питање по изласку из дома и истовремено то су деца која су испунила услове да могу да се осмостале у периоду који је предвиђен, од годину до две године. То подрзумева да су на редовном школовању или су га завршили, да конкуришу за посао и да испуњавају одређене здравствене услове испуњене", рекла је Биљана Павловић, социјални радник Центра за социјални рад у Београду.

О томе, ко ће се од њих и уселити у станове на Чукаричкој падини и у Камендину, одлучиће у Центару за социјални рад.

"Становање уз подршку" до сада је реализовано као пројекат Републичког завода за социјалну заштиту. У будућности, то ће бити једна од социјалних услуга, коју ће локалне самоуправе пружати својим корисницима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи