Цела дијаспора уз РТС

Од данас скоро сви Срби у дијаспори могу да прате сателитски програм РТС-а. Срби у читавом свету и целокупна дијасопра су неискоришћени политички, економски и културни потенцијал, поручио министар за дијаспору Срђан Срећковић.

Сателитски програм Радио-телевизије Србије од данас може да се прати готово у целом свету. Заједничким пројектом Министарства за дијаспору и РТС-а, грађани Србије, без обзира на ком континенту да живе, убудуће ће вести о збивањима у матичној земљи пратити преко програма Јавног сервиса.

Гостујући у Дневнику, министар за дијаспору Срђан Срећковић рекао је да је у 2009. години започета нова ера односа државе Србије према дијаспори и Србима у региону.

"Усвојен је први закон о дијаспори и Србима у региону, конституисан је савез односа са Србима у региону, усвојен је предлог закона о амнестији. Просто, политика према расејању је постала веома важан сегмент политике", рекао је Срећковић.

"Чини ми се да се никада наш државни врх овако озбиљно није бавио проблематиком и стога је логичан след догађаја био да Министарство за дијаспору заједно са РТС-ом омогући да се програм националне телевизије види заправо свуда где наши људи живе", изјавио је Срећковић.

Према његовим речима, наши људи ће од данас моћи да прате програм у Канади, САД, Аустралији и на тај начин ће практично сви припадници наше дијаспоре у целом свету имати могућност да прате програм.

Министар Срећковић рекао је да су Срби у расејању "заиста са одушевљењем дочекали овакву вест и то је још један доказ да Србија мења политику према дијаспори и верујем да ћемо од тога сви имати користи".

Дијаспора велики потенцијал

"Срби у читавом свету и целокупна дијасопра су неискоришћенуи политички, економски и културни потенцијал. У јуну месецу ћемо конституисати Скупштину дијаспоре и Срба у региону и много организованије прионути у организовање заједничког рада у поправљању имиџа државе Србије и наших људи из дијаспоре", навео је Срећковић.

Према његовим речима, Министарство ће имати велики број конкретних инвестиционих пројеката који ће понудити грађанима Србије из дијаспоре.

"Ми не желимо да позивамо наше људе из дијаспоре на онај стари, квазипатриотски начин, да помажу држави Србији. Ми желимо да им помогнемо да добију конкретне инцвестиционе информације, да улажу у Србију, да остварују профит и да на тај начин индиректно раде на побољшању привредне ситуације у земљи и у том смислу сам уверен да ће капитал наше дијаспоре бити веома важан у будућем привредном развоју Србије", оценио је Срећковић.

"Врло је важно да смо свим овим активностима прошле године и почетком емитовања сателитског програма јасно показали да желимо да будемо једна модерна, демократска земља која поштује међународне стандарде понашања, али која има своје легитимне државне националне интересе и која је спремна да гради најближе могуће односе сарадње са свим својим људима у целом свету", рекао је министар за дијаспору.

"Срба у расејању има близу четири милиона и "они нас са поносом репрезентују од Америке до Аустралије", рекао је министар Срећковић и додао да сви треба на томе да им будемо захвални и да градимо односе који ће бити засновани на партнерској бази од које ћемо сви имати заједничку корист.

Координате за САД и Канаду - АМС 4: 12.120,00 Mhz, Вертикална поларизација, FEC  3/4.

За Аустралију - OPTUS: 12.545,00 Mhz, Вертикална поларизација, FEC  3/4.

Да бисте могли да примите Сателитски програм РТС-а са АМС 4 сателита, потребно је да имате:

- одговарајући сателитски пријемник (у зависности од локације, погледајте мапу и табелу на десној страни; морате смањити dBW ЗА 3 dBW у случају лошег времена).

- било који комерцијални дигитални сателитски пријемник који је способан да декодира 4:2:0  DVB-С  MPEG 2.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи