Од данас казнени поени за возаче

Уколико прекрше одредбе Закона о безбедности саобраћаја возачима ће, поред прописане казне, бити додељивани и казнени поени, а возач који "сакупи" 18 поена остаће без возачке дозволе.

Законом о безбедности у саобраћају, који је почео да се примењује 11. децембра, предвиђено је и увођење казнених поена који ће возачима, уколико направе прекршај, почети од данас да се уписују у дозволу.

Возачима, према одредбама новог закона који је донет у складу са европском праксом ради смањења жртава на српским друмовима и превентивног деловања, после сакупљених 18 негативних бодова привремено ће бити одузимане дозволе.

За непрописно паркирање, некоришћење мигавца, непоштовање првенства пролаза, невезивање појаса, возачу се у дозволу уписује један негативан поен. Два бода ће бити уписана за непропуштање пешака на пешачком прелазу, кретање у недозвољеном смеру у једносмерној улици, вожњу пијане или дрогиране особе на бициклу и мотору.

За незаустављање поред возила за превоз деце када малишани улазе или излазе из возила, поседовање и коришћење антирадар уређаја, вожњу у стању умерене алкохолисаности предвиђена су три поена.

Четири бода су казна за неприлагођену брзину, небезбедно претицање, непропуштање деце, слепих, инвалида и особа са штакама на пешачком прелазу.

За употребу мобилног телефона у вожњи, неисправне пнеуматике и уређаје за управљање, за власнике пробне возачке дозволе који управља аутом без присуства искуснијег возача са петогодишњим искуством, предвиђено је пет казнених поена.

Ригорозне казне у служби безбедности

Шест бодова "зарадиће" возач који прође кроз црвено и жуто светло, претиче и обилази с десне стране, вози дете млађе од 12 година или пијану или дрогирану особу на предњем седишту.

Седам казнених бодова предвиђено је за вожњу брзином која је од 51 до 70 километара на сат већа од дозвољене, вожњу траком у којој је светлосним знаком забрањено кретање.

Осам бодова је казна за вожњу под дејством наркотика, непоштовање знакова полицијског возила које се креће испред, незаустављање уколико се возило креће испред полицијског возила које даје знаке упозорења.

За вожња у стању тешке алкохолисаности, узимање алкохола или психоактивних супстанци за време увиђаја предвиђено је десет казнених поена, док је за вожњу у стању веома тешке алкохолисаности предвиђено 12 поена.

Вожња без дозволе, осим ако је дозволи истекао рок важења, вожња са више од два промила алкохола у крви, одбијање алко-теста и теста на дроге, вожња ноћу без светла биће санкционисани са 14 канзнених поена.

Са 15 бодова биће кажњена насилничка вожња, вожња у стању потпуне алкохолисаности. Уколико особа без возачке дозволе изазове и саобраћајну несрећу, биће јој уписано 16 поена, док ће са 17 бодова бити кажњен виновник саобраћајне несреће приликом насилничке вожње.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи