Дочек Нове године у Србији

Већ по традицији Нова година је и сада дочекана у кругу породице и пријатеља, у домовима и ресторанима, уз обилну трпезу и добру музику. Било је весело и на градским трговима где су познати певачи и групе увесељавали оне који су се одлучили за провод под "ведрим небом".

Валцером "На лепом плавом Дунаву" и десетоминутним ватрометом неколико хиљада добро расположених Београђана и гостију из земље и региона, испратили су стару и дочекали 2010. годину испред Дома Народне скупштине где је традиционално одржан новогодишњи концерт.

Становници престонице и гости у релативно топлој ноћи у којој је температура била 11 степени Целзијуса, одбројали су последње секунде старе и дочекали Нову годину уз песме Жељка Јоксимовића, а присутне је потом песмом забављао и реп састав "Саншајн".

Београђане, али бројне посетиоце из Словеније, Хрватске, Македоније и других земаља на почетку вечери загрејао је рок састав "Генг" уз Ђорђа Давида, а затим је наступио реге састав "Сарс".

У поноћ је небо прошарано ватрометом а током целе новогодишње вечери било је отворено и бесплатно клизалиште на Тргу Николе Пашића.

Љубитеље народне музике, који су дочекали Нову годину на Београдском сајму, увесељавала је фолк певачица Светлана Цеца Ражнатовић уз Звезде гранда.

"Најлуђу ноћ" у боемској четврти главног града, познатој Скадарлији, дочекали су љубитељи боемске атмосфере уз староградску музику и домаћу кухињу.

Ресторани у Скарадлији били су као и свих претходних година добро посећени.

Врућа кувана ракија, кисела чорба и тамбураши чекали су у раним јутарњим часовима посетиоце чувених скадарлијских локала са традиционалном кухињом "Три шешира","Шешир мој" и "Има дана".

У понуди добре забаве нимало нису заостајали и сплавови на обе београдске реке, који су били посебно интересантни страним туристима и љубитељима домаће музике.

Коктел добродошлице, закуска на шведском столу и шампањац у поноћ, али и домаћа ракија и пића која која иначе нису у редовној понуди у винској карти дочекали су посетиоце хотела "Хајат", "Континентал", "Славија", "Москва".

"Најлуђа ноћ" ове године протекла је у добрим вибрацијама што су потврдили у полицији, Хитној помоћи и ватрогасној бригади.

У полицији су навели да је ноћ прошла мирно и без већих инцидената и кривичних дела, док су ватрогасци имали четири мање интервенције.

Хитна помоћ интервенисала је скоро искључиво због пијанстава младих, који су славили на Тргу Николе Пашића, у Дому омладине, на приватним журкама и клубовима.

Током новогодишње ноћи догодила су се два саобраћајна удеса у којима су четири особе лакше повређене.

Дочек у Врњачкој Бањи, Нишу, Новом Саду и другим градовима

Распевано и весело било је и у Врњачкој Бањи, где су у апартманима и ресторанима углавном боравили странци и то највише из региона, Хрватске, Македоније, Словеније. Одушевљени новогодишњим проводом, посетиоци из региона су најавили да ће обавезно доћи у Србију и следеће године.

Неколико хиљада Нишлија дочекало је 2010. годину на централном градском тргу уз трубаче и ватромет, док су други попунили места нишких кафана, кафића и хотела или остали кући са најближима и пријатељима.

"Загревање" На Тргу краља Милана је почело у 21 сат наступом групе "Варошани", а затим је окупљене забављао Дејан Цукић и његов "Спори ритам бенд".

Програм у организацији Нишког културног центра, иза поноћи настављен је наступом "Пилота" са Зораном Лесандрићем.

Популарни певач староградских песама Звонко Богдан у пратњи тамбураша и новосадски бенд Ритам нереда увели су Новосађане у нову 2010. годину.

Трг младенаца где наступа Звонко Богдан и Трг слободе где се одржавају концерти рокенрол састава испунили су вечерас грађани који су искористили веома повољне временске услове да дочекају Нову годину на отвореном.

Прослава Нове године у Новом Саду обележена је наступима рокенрол, диско и тамбурашких бендова и оркестара, на три локације у главном граду Војводине.

У ресторанима мање гостију него на дочеку 2008.

Већина Крагујевчана 2010. годину дочекала је у својим домовима, а весело је било и на тргу "Код Крста" уз музику и песме "ЈУ групе" и Ђорђа Давида, као и у хотелима, ресторанима и бројним кафићима, где је ове године било мање гостију него претходних.

У поноћ је, традиционално, уследио десетоминутни ватромет који је створио праву маглу изнад центра града где су на Тргу Нову годину уз "ЈУ групу" дочекале три генерације од унука до бака и дека.

Дочек 2010. године протекао је до једног сата иза поноћи без нарушавања јавног реда и мира и без озбиљнијих инцидената.

Неколико хиљада Ужичана дочекало је Нову годину на Тргу партизана, уз трубаче Драгана Игњића и ватромет.

Више од 5.000 хиљада Крушевљана синоћ је на Тргу косовских јунака уз концерт Гоце Тржан, ватромет и честитке градских функционера, дочекало нову 2010. годину.

Ведро расположење уз "шумадијски" чај који су служили запослени у кухињи предшколске установе "Ната Вељковић", нису довели до ексцесних понашања и ноћ, по речима дежурних у крушевачкој Полицијској управи, пролази мирноо, без нарушавања јавног реда и мира.

Концерту група "Кал" и "Ивана и негатив", који су свирали од 22 часа, на централном градском тргу у Шапцу, присуствовало је, и поред јаке кише, око 1.000 грађана.

Нову 2010. годину на тргу у центру Пирота дочекао је велики број Пироћанаца, уз ватромет, музику и кувано вино, али и бројне петарде које су праштале на све стране. Поред музике са разгласа ангажовани су диџејеви и поједни локални бендови који су свирали уживо.

Око 5.000 Краљевчана дочекало је 2010. годину на градском тргу уз музику рок групе "Атомско склониште" из Пуле. Концерту Атомског склоништа претходио је наступ локалне краљевачке џез групе "Гоодвил".

Житељи Косовске Митровице Нову годину дочекали у кућама

Мештани северног Косова смену старе и нове године углавном су дочекали у својим домовима, уз телевизијски програм.

Током новогодишње ноћи није било рестрикције електричне енергије, коју од пре два месеца том делу Покрајине испоручује Електропривреда Србије.

Организованог дочека на тргу Шумадија у Косовској Митровици није било и због економске кризе, али и због недавног увођења привремених мера у Скупштини Општине Косовска Митровица, која је по традицији била организатор дочека.

Оно што је на северу Косова обележило смену старе и нове године је прекомерна употреба пиротехничких средстава.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи