Нова година у Зони безбедности

Припадници жандармерије који девет година обезбеђују административну линију према Космету и Нову годину проводе на задатку.

Екипа РТС-а провела је предновогодишњи дан са жандармеријом у Копненој зони безбедности према Космету. На тај начин осетили су и претрпразничну и свакодневну атмосферу.

Већину планинских села у општини Бујановац, према замишљеној линији са Косметом, од Муховца, Чара и Брезнице повезују шумски путеви, који се административној линији приближавају и до 200 метара. У центру Муховца могу се видети нова школа, џамија, амбуланта али и споменик терористима са Космета и много аутомобила са косметским регистрацијама.

Овде је највећа раскрсница путева трговине људима, оружјем и акцизном робом. Сви покушаји за разговор са мештанима су пропали, јер они или нису хтели или нису умели да говоре српски.

На брду изнад села налазе се положаји жандармерије са којих се види кретање екстремиста са косметске стране. Припадник жандармерије Стојан Шапић каже да они своју активност морају да обављају без обзира на Нову годину и додао је да то није лако јер су дуго одвојени од породица.

Тешки услови брзо створе "породицу"

Живот у тешким условима начинио је од ове групе људи једну велику породицу. Сами су изградили спаваоне, сами кувају и чисте а не занемарују ни редовно патролирање и друге своје активности.

Алекснадр Симић из Лазаревца је рекао да није лако, али да морају да се одрже нормални услови живота и да се пази на свакодневна задужења и будност.

Сваког четвртог дана  "по беспућу" од пет километара у једном смеру износи се вода и храна. Сарадња са локалним становништвом је добра, каже командир вода Мирко Лазић, и наводи како често дечацима из села дају слаткише и сокове а у замену добијају воду за купање и туширање.

Муса Лим из села Чар,  жали се на услове живота,  јер је трговина пољопривредним производима замрла, али је сарадњом и помоћи коју има од жадармерије изузетно задовољан.

Екипу РТС-а из Копнене зоне безбедности испратили су звуци беспилотних летилица КФОР-а и и пуцњи екстремиста с косметске стране. Да ли је у питању провокација или прослава Нове године, остало је нејасно.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи