Откривена биста Милутина Миланковића

У холу Рударско-геолошког факултета у Београду откривена је биста Милутина Миланковића. Тиме је на симболичан начин завршена година посвећена једном од највећих српских научника.

Биста Милутина Миланковића откривена је у холу Рударско геолошког факултета у Београду чиме је на симболичан начин завршена година посвећена једном од највећих српских научника, проглашена поводом 130 година од његовог рођења.

Декан Рударско-геолошког факултета Јовица Цветковић рекао је да Милутин Миланковић није био професор тог факултета, али да је његов научни рад у великој мери био повезан са темама које се проучавају на тој високошколској установи.

Цветковић је оценио да је Миланковићев научни рад "истинска вредност" и да факултет откривањем његове бисте жели да покаже опредељеност за такве вредности и на достојан начин обележи крај године која је била посвећена том научнику.

"Драго ми је што ће они који буду улазили у ову зграду судити о нама по томе што ће видети које вредности поштујемо", рекао је декан.

Члан Управног одбора Друштва "Милутин Миланковић" Славко Максимовић најавио је могућност да наредне године у Београду том научнику буде подигнут и споменик и додао је да се о томе већ разговара са представницима Скупштине града.

Максимовић је рекао да је жеља тог друштва да споменик буде подигнут испред Метеоролошке опсерваторије у Карађорђевом парку у Београду.

Бисту је открио Миланковићев последњи дипломац Драгомир Симеуновић који је одбранио свој дипломски рад на Природно математичком факултету у Београду 28. јуна 1955. године.

Након откривање бисте, Симеуновић је изразио очекивање да ће Миланковићев лик бити подстрек младим студентима да наставе научним путем који је он зацртао.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи