Настављају се процедуре вантелесне оплодње, а парове чекају нова правила

Парове који своју шансу за бебу чекају уз помоћ биомедицински потпомогнуте оплодње финансиране од стране РФЗО обрадовало је ново упутство Фонда. Шта оно доноси?

Сандра Јовановић, председница удружења "Шанса за родитељство", рекла је за РТС да лекарске комисије поново раде од 17. августа, а препорука је да процедуре у клиникама почну од 1. септембра.

Све жене које су напуниле 43 године у току трајања обуставе, током епидемије, могу се јавити комисији за поступке до 17. септембра.

Према речима Сандре Јовановић, њихова документа и анализе важиће три месеца.

Велика промена која се десила је, каже, то што више не постоје две комисије, при Фонду и клиничким центрима и болницама.

Сада се све пролази само у болницама или клиничком центру, где парови бирају у којој клиници желе да обаве процедуру. Могу да бирају између 12 приватних и шест државних клиника.

Држава финансира неограничен број покушаја, а старосна граница за жене подигнута је на 43 године.

"Више није тако дуг списак кртеријума. Желим да охрабрим људе, могу да спреме анализе за месец и по до два и да изађу пред комисију и не треба се боје свега тога. У време короне је био велики притисак на паровима, јер је несигурност у процедури присутна увек, а кад не знате како ће да се настави, притисак је огроман, поготово околине са питањима када ћете ви, шта чекате...", рекла је председница удружења "Шанса за родитељство".

Када је реч о процедурама ван Србије, Јовановићева је рекла да су оне сада немогуће јер су границе затворене.

Навела је да већина парова који одлазе у иностранство иде због донација сперме или јајних ћелија.

Сви они који имају питања и нејасноћа у вези са документацијом или јављањем на процедуру вантелесне оплодње који финансира РФЗО-а могу и даље да ступе у контакт са Удружењем на бесплатан национални број за вантелесну оплодњу 0800/333-030.

Грађани се могу на овај број јавити сваког радног дана од 9.00 до 20.00.

Председница удружења "Шанса за родитељство" наводи да ће 5. септембра бити организован први национални вебинар, на ком ће дискутовати стручњаци. Позвала је све заинтересоване да се пријаве, учешће је бесплатно.

Указала је да постоји све већи проблем са мушком неплодношћу и додала да на национални број сваког дана стигне бар 50 позива људи који се распитују за процедуру.

субота, 27. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару