Преглед штампе (30. 12. 2009.)

Press: Лекари шире заразу!, Политика: Пет година затвора за лажно пријављивање имовине, Новости: Оштри се мач правде, пишу београдске новине

Лекари шире заразу!

Од новог вируса грипа А (Х1Н1) почели су да оболевају и пацијенти који се налазе на болничком лечењу због других болести, јер се здравствени радници нису вакцинисали против ове заразне болести, открива за Прес епидемиолог и члан Радне групе за пандемију др Бранислав Тиодоровић. Иако су у болницама забрањене посете, Тиодоровић тврди да су случајеви заразе свињским грипом већ забележени у болницама у Београду и Нишу.

У Београду се од свињског грипа разболео пацијент који се лечи на једној кардиолошкој клиници, а у Нишу пацијенткиња која је хоспитализована на неурологији. Др Бранислав Тиодоровић каже да оваквих случајева има сигурно и у другим здравственим центрима.

- Замислите пацијента који има кардиолошки проблем, који се лечи од прединфарктног стања или неког другог кардиолошког проблема и он добије грип за време боравка у болници. Поставља се питање зашто је и како добио грип? Па где је ту одговорност здравствених радника. Зашто се они не вакцинишу? Исто се догодило и у Нишу на неуролошкој клиници, на којој пацијенткиња лежи од пре неколико дана. Наравно да је сада немогуће утврдити да су се заразили од њих, али како су онда добили грип ако су са тог аспекта дошли здрави лекару - каже др Тиодоровић.

У кардиолошкој клиници у Београду потврђено нам је да је један пацијент добио нови вирус грипа.

- Пацијент је изолован и његово стање је добро - речено нам је у тој клиници.

Према подацима Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут", у Србији се против свињског грипа вакцинисало 71.598 особа, од којих само 7,8 одсто здравствених радника. Др Бранислав Тиодоровић каже да се очекивало да ће одзив међу лекарима бити већи.

Пет година затвора за лажно пријављивање имовине

Подаци о имовини готово 30.000 функционера неће више бити тајна која је до сада била позната само члановима сада већ угашеног републичког одбора за решавање о сукобу интереса. Агенција за борбу против корупције ће сама покретати поступке, за које су предвиђене и затворске казне. На пример, од шест месеци до пет година за лажно пријављивање или за непријављивање имовине.

Функционери више неће „на реч" да пријављују имовину, јер ће Агенција за борбу против корупције, која је преузела тај посао од одбора, у сарадњи са свим надлежним државним органима проверавати тачност података и неће више реаговати само на основу пријава.

Све што поседују функционери ће морати да доставена увид Агенцији за борбу против корупције и сви подаци биће под контролом јавности.За разлику од одбора, агенција, у чијим су рукама знатно већа овлашћења, моћи ће да изриче и санкције.

Функционерима се, дакле, више неће веровати на реч јер ће агенција у сарадњи са свим надлежним државним органима проверавати тачност података и неће као што је до сада био случај са одбором реаговати само на основу пријава.

Све што поседују функционери, законска им је обавеза, од плате и других прихода до непокретне и покретне имовине, уштеђевине у банкама у земљи и иностранству, до оружја или драгоцености и уметничких предмета, достављаће на увид Агенцији за борбу против корупције.

Сви подаци биће и под контролом јавности, јер ће бити објављени на сајту агенције, што је можда и најважнија законска новина.

Оштри се мач правде

Репулички јавни тужилац Загорка Доловац је изјавила да ће се залагати за дослену примну измењеног Кривичног законика и нагласила да предстоји крај благој казненој политици.

"У наредном периоду предузећу све да тужилаштво буде ефикасно и доприносе томе да судови изричу оштрије казне које ће бити сразмене учињеном кривичном делу. Тужиоци ће бити обавезни да одговају за свој рад односно нерад - уколико не буду испуњавали своје обавезе биће разрешени", изјавила је Доловац у интервјуу "Вечерњим новостима".

Републички јавни тужилац Доловац је обећала да ће "уложити максимални напор" како би се решили предмети који се односе на период од пре 15 година. "Посебно ћу се заложити за доследну примену измена Кривичног законика које прописују веома строге казне за претње и нападе на особе које се баве пословима од јавног значаја, међу којима су и новинари", нагласила је републички јавни тужилац Доловац.

Одговарајући на једно питање, Доловац је најавила да су се појавили "веома важни сведоци" који су спремни да помогну да се открију посмртни остаци Драже Михаиловића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи