Сарадња Кине и Србије у области просвете

Србија и Кина потписале Програм о сарадњи два државна министарства просвете којим се предвиђа повећање броја наставника кинеског језика у Србији и броја наставника српског у Кини.

Министарства просвете Србије и Кине потписала су Програм о сарадњи у тој области до 2013. године, којим се предвиђа повећање броја наставника кинеског језика у Србији и броја наставника српског у Кини, саопштио је министар просвете Србије Жарко Обрадовић.

Обрадовић је прошле седмице боравио у Пекингу на позив свог кинеског колеге Гуеижена Јуена, а данас је у Београду представио потписани програм.

Обрадовић је на конференцији за новинаре рекао да документ који је потписао са замеником министра образовања Кине Хао Пингом доприноси укупним односима и сарадњи Србије и Кине.

"Програм подразумева сарадњу универзитета у Беграду и Пекингу, повећање броја наставника кинеског језика на катедри за кинески Филолошког факултета у Београду, а документ даје смернице и за сарадњу на другим пољима", рекао је министар просвете.

Према његовим речима, у Пекингу катедру за српски језик похађа 15 студената, а у Србији се кинески језик учи у две средње школе, Филолошкој гимназији у Београду и Гимназији у Сремским Карловцима.

Амбасадор Кине у Србији Веи Ђингу Хуа је истакао да је улагање у просвету инвестирање у будућност и да кинеска влада даје велики значај сарадњи две земље у тој области.

"Потписивање програма је веома важно, а још је важнија његова реализација и доследно спорвођење", рекао је амбасадор.

Државни секретар Министарства просвете Србије Радивоје Митровић рекао је да је посета обухватала обилазак 11 школа и универзитета у неколико градова у Кини.

Током посете процењено је да има простора за мастер и докторске студије Срба у Кини, као и да су представници Министарства просвете у Кини исказали спремност да стипендирају те студије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи