Да цркнеш од смеха!

Истраживања показују да је црни хумор користан за децу јер на тај начин урођени агресивни импулс могу да испоље вербално. Колико год то збуњивало родитеље, стручњаци препоручују литературу са таквим садржајима.

У сусрет новогодишњим празницима, многи родитељи пожелеће да своје малишане изненаде неком добром књигом. Збирке вицева примамљивих наслова "Да пукнеш од смеха", могле би, због веселог садржаја, да буду нечији избор.

Једна од књига је и збирка црних вицева. Кратко питање и још краћи одговор, најчешћа форма оваквих вицева, требало би да, бар како то наслов књиге обећава, децу и родитеље искрено насмеје. Међутим, на такве шале, већина родитеља, реагује потпуно супротно.

Поред вицева о смрти, велики број описује агресивне сцене. Колико год то збуњивало родитеље, аутор књиге, професор развојне психологије на Филозофском факултету, Вера Смиљанић, каже да су истраживања потврдила да је читање таквих шала корисно.

"Причањем таквих вицева деца уживају у савладавању страха. Деца имају агресивне импулсе и уместо да их остваре у тучи, они их остваре вербално", рекла је професорка Смиљанић.

Позитивне реакције деце 

У "Креативном центру" кажу да је издавање књиге потпуно оправдано и да то потврђују позитивне реакције деце и стручњака.

"Имали смо малу дилему да ли ће такви вицеви можда повредити неке категорије људи. Међутим, у разговору са педагозима са онкологије сазнала сам да је управо та литература највише потребна деци која се лече и ту не треба ништа додати", рекла је Љиљана Маринковић из издавачке куће "Креативни центар".

У свему, ипак, пресудну улогу има родитељ, кажу стручњаци, подсећајући да је у целокупној нашој стварности, црни хумор најмање опасан.

"Пођимо од јавног превоза где дете уђе и чује свакаве речи, на вербални начин изражено насиље. Црни хумор тера децу на размишљање, а границу поставља родитељ. Када му дете исприча, родитељ треба да истакне поруку и помогне детету да усвоји праве моралне вредности", истиче психолог Милена Опарница.

Стручњаци такође подсећају да, у општој јурњави за што бољим поклоном, родитељи често забораве да је једноставно дружење са децом увек непогрешив избор.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи