Нова ангио сала на ВМА

На Војномедицинској академији министар одбране пустио у рад нову ангио салу, чије је опремање коштало 1,8 милиона евра. Шутановац је најавио наставак опремања ВМА савременим медицинским апаратима.

Министар одбране Драган Шутановац пустио је у рад нову ангио салу на Војномедицинској академији, у чије је опремање уложено 1,8 милиона евра.

Апарати за дијагностику и терапију који су до сада коришћени у тој сали били су стари и више од 15 година и често су се кварили, што је утицало на прецизност и сигурност извођења интервенција на крвним судовима кардиоваскуларног система, а нарочито крвних судова мозга.

Набавком нове ангио сале са две цеви омогућено је да се операције изводе у краћем року.

Начелник Института за радиологију ВМА Слободан Ћулафић рекао је новинарима да је реч о најмодернијој технологији и да у региону овакав апарат има само Словенија.

"Захваљујући софтверском програму и две цеви, ми можемо да скратимо време снимања пацијената и повећамо број пацијената који се раде у току дана и да добијемо изузетно квалитетан преглед", рекао је Ћулафић.

Опремање ВМА и у 2010. години

Министар одбране Драган Шутановац рекао је да је реч о једином апарату такве врсте у Србији.

"У следећој години ћемо наставити опремање наше Војномедицинске академије која је од ове године постала практично и факултет. Важно нам је да пре свега наши војни осигураници имају најбоље могуће лечење на овој академији, али је такође важно да грађани имају могућност лечења", рекао је Шутановац.

Министар одбране рекао је да су сви набављени апарати, као и они који ће бити набављени у следећој години, "економски исплативи и да у одређеном временском периоду исплаћују себе и доносе новац систему одбране, односно ВМА".

"Као никада до сада ми приходујемо на ВМА, надамо се да ће следећа година бити боља за нас имајући у виду да количина новца у буџету коју смо добили не задовољва наше потребе", навео је министар.

Шутановац је подсетио да је ове године у цивилни систем здравства укључена и Војна болница у Нишу и Новом Саду.

Светски бренд

"Циљ нам је и да правимо и један светски познати бренд, а то је војно здравство из Србије, које је већ сада препознато у Конгу и Чаду, а постоји интересовање за наше учешће и у неким другим мировним операцијама", рекао је министар одбране.

Начелник ВМА Миодраг Јевтић оценио је да је ово велики дан јер је дијагностика те институције употпуњена уређајем захваљујући коме се може брже помоћи пацијентима и да се скрате листе чекања.

Јевтић се нада да ће ВМА у оквиру "функционалне интеграције у здравствени систем Србије" помоћи да се лечење свих обавља, брже и ефикасније.

"Очекујемо да се уз помоћ Министарства одбране и министра одбране да у наредној години настави технолошко унапређење ВМА, јер мислимо да је то у интресу система одбране и здравственог система државе", истакао је Јевтић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи