Упознајте најзабаченије село у Србији

У Јагоштицу на Тари Васкрс је стигао другачији од свих досадашњих, јер су овога пута због забране кретања изостале и посете родбине и пријатеља о празнику. А управо су празници прилика за сусрете и доласке у село над кањоном Дрине где се сви путеви завршавају, а сваки је дан налик претходном. Ипак, издвојеност овог планинског насеља у доба пандемије има и своје предности.

Јагоштица – и ван ње остатак света. Такав је распоред на менталној мапи ових горштака, који су, кажу, ван готово сваког цивилизацијског тока, омеђени макадамом, густом шумом и кланцем. Али то што је обезбедило титулу најзабаченијег српског села овог се пролећа у Јагоштици показало добрим.

Ту где рађа и расте готово све што човеку треба, као у каквом природном склоништу, остало је још тридесетак домаћинстава. И док се заједно пребирају све године прошле, путокази су јасни – трајање је могуће само у сагласју са природом.

"Нема короне у Јагоштици. Једемо сремуш, бели лук, сланину, ракију траварицу, мед и ето ти", истиче Станимирка Стефановић из Јагоштице.

"Па ми смо трећину живота изоловани и без оваквог случаја, тако да ово нам није баш нешто тешко пало. Водимо рачуна ко долази, јер не може да се прође кроз ово село, може само неко да дође или залута", истиче Милош Стевановић из Јагоштице.

Из села на ивици још се дозивају дивокозе, гаје шљиве маџарке, сакупља мед и живи у ритму годишњих доба.

"Велика част је бити овде. Не знам како бих рекао. Овде је нешто идеално што човек може да замисли – и због природе, због живота, због здравља", поручује Радисав Јокановић из Јагоштице.

Драгана Матић каже да им је у Јагоштици прелепо, као и да ће ту остати док ћерка не крене у школу, а после ће видети шта ће.

Истина, не живи се од лепоте – много тога недостаје Јагоштици. Најпре добар пут, али Јагоштица има и много више онога што друга места немају. Баш сада, та формула једноставног живота постаје јаснија него икада пре и можда се и овде неки нови путеви отворе, јер су разлози очигледни.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи