Читај ми!

Шта је самоизолација и да ли је досадна као што звучи

Коронавирус није најсмртоноснији вирус који је погодио човечанство, али тешко је сетити се догађаја, а да није рат, који је читавим државама и континентима тако радикално променио свакодневицу и пореметио устаљену животну рутину. Једна од непланираних околности коју коронавирус намеће јесте и потенцијална самоизолација. Шта она подразумева и како је преживети?

Вратили сте се из Италије, Кине, Ирана или другог жаришта коронавируса. Можда нисте заражени, али вам је превентивно препоручена самоизолација. Шта је ваш следећи потез? Има ли места очајању?

Према препорукама Светске здравствене организације, остаћете у својој кући наредних 14 дана, без контакта са другим људима. Нећете ићи на посао, факултет или у школу.

Није обавезно да остале укућане пошаљете на службени пут, али је препоручљиво да током самоизолације боравите у различитим просторијама које су одвојене затвореним вратима. Посете из спољног света апсолутно су забрањене.

Добро је да соба у којој сте се самоизоловали буде добро проветрена и има прозор који може да се отвори.

Храна, пиће, купатило, пешкири...

Можда сте спасили себе или друге коронавируса, али морате се суочити са потребом за храном, пићем и лековима.

Најбоље је да вам све потребштине из спољног света обезбеђују укућани. Ако сте сами, курирске службе су одлично решење. Ипак, испоруку увек плаћајте онлајн, а са достављачем договорите да оно што је донео остави испред врата и удаљи се.

Исти принцип важи и за све ситне обавезе и послове које треба да завршите. Нека ваши пријатељи или чланови породице ураде то уместо вас.

Ако у стану или кући имате више купатила, договорите се са укућанима да не улазе у оно које ћете користити. Уколико то није случај, потребно је редовно чишћење и дезинфекција купатила, а препоручено је да заражена особа купатило увек користи након других укућана, а пре наредног чишћења.

Не делите пешкире, одећу, посуђе или било које предмете са другим људима. Све што сте искористили, потребно је добро машински опрати пре него што дође у контакт са другим људима.

Редовно перите руке, а нека то раде и ваши укућани. Ако је неопходно да се накратко нађете у истој просторији, обавезно носите маску. Ако размењујете предмете са укућанима, не радите то без рукавица.

Пратите своје симптоме. Ако вам је потребна медицинска помоћ, не предузимајте ништа на своју руку. Позовите Хитну помоћ или надлежне институције, како би вам адекватна помоћ или транспорт у болницу били указани без последица по друге.

Самоизолација не подразумева само људе, већ и животиње. Клоните се кућних љубимаца.

Организујте своје време 

Иако на први поглед не делује забавно провести две недеље у затвореном простору, самоизолација подразумева и могућности које уобичајена свакодневица не пружа.

Професорка докторка Невена Чаловска Херцог каже да је од самоизолације далеко опасније непоштовати препоруке лекара и да у психологији није забележено да таква искуства могу негативно утицати на ментално здравље људи.

Људи у таквој ситуацији добијају време које иначе немају, а које могу да организују према својим афинитетима. Могу да уче, читају, гледају филмове, слушају музику, вежбају или разговарају телефоном, каже докторка Чаловска Херцог.

Истиче да су људи који су у самоизолацији у сопственом дому значајно привилеговани у односу на оне који се налазе у карантинима у здравственим установама јер се налазе у свом природном окружењу.

"Ипак, и њима је потребна подршка. Веома је важно да физичка изолација не буде и социјална. Неопходно је редовно одржавати контакт са породицом и пријатељима, у чему значајно помажу телефон, Скајп и остале друштвене мреже", објашњава докторка Невена Чаловска Херцог.

У самоизолацији се тренутно налази и неколико америчкиџ конгресмена, француски министар културе Франк Ристер, немачки министар унутрашњих послова Хорст Зехофер и председник Португалије Марсело де Соза, председник Европског парламента Давид Сасоли.

Не очајавајте. Ако они преживљавају без спољног света и он без њих, и ви ћете.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару