Нови закон већ смањио број удеса

Двоструко мање саобраћајних незгода у односу на исти период прошле године откад се примењује нови Закон о безбедности у саобраћају. За оне који су сумњали да ће бити селективан, говори податак да и двојици припадника МУП-а, због вожње под дејством алкохола, прети затворска казна.

У првој недељи примене Закона о безбедности у саобраћају, већ има резултата.

Од 11. до 17. децембра било је двоструко мање саобраћајних незгода у односу на исти период прошле године. Мањи прекршаји за сада се не кажњавају, али се због већих иде у затвор.

За оне који су сумњали да ће Закон бити селективан, податак да и двојици припадника МУП-а, због вожње под дејством алкохола, прети затворска казна.

Возачима се саветује опрез, нарочито када су у питању предстојећи божићни и новогодишњи празници и славе.  Дозвољена количина алкохола у крви је 0,3 промила, што у кафанским мерама износи једно до два пива или један виски.

Преко ове мере, полиција ће, без обзира на то што су празници, искључивати возаче из саобраћаја и наплаћивати казне.

У децембру се на путевима у Србији догодило укупно 2.500 саобраћајних незгода, у којима је погинула 21 особа, док је њих 635 повређено. 

Број саобраћајних несрећа смањен за 20 одсто

У поређењу са истим периодом прошле године, укупан број саобраћајних несрећа смањен је за 20 одсто, број повређених за 30, а број погинулих за око 40 одсто.

Саобраћајна полиција кажњавала је по новом закону, а већ је било случајева да појединци зараде и 45 дана затвора.

"У једном случају судија за прекршаје је изрекао казну ѕатвора од 45 дана,  возачу који се насилнички понашао у саобрћају, који је три пута прошао кроз црвено светло на семафору, претицао колону возила и изазвао саобраћајну незгоду", каже Владимир Ребић из МУП-а Србије.

Највише сумњи било је око тога да ли ће Закон бити једнак за све и да ли ће полицајци кажњавати друге, а њих неће нико.

"Преполовљен је број саобраћајних несрећа, мање их има за половину него прошле године у ова доба, мање повређених и погинулих. Закон није селективан што показује податак да од 20 ухваћених људи под дејством алкохола  двојица су полицајца", истиче Милутин Мркоњић министар за инфраструктуру.

Рекорд месеца за управљање возилом под дејством алкохола је 3,76 промила.

Судија за прекршаје изрекао је возачу на лицу места казну затвора од 15 дана. Горе је прошао други возач, коме је, иако је попио мање, изречена три пута већа затворска казна, јер је изазвао саобраћајну несрећу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи