Пуца сваки пети брак

Истраживања показују да се сваки пети брак у Србији заврши разводом. Просечан брак међу супружницима у Србији траје 12,5 година. Разводи у сталном порасту.

Сваки пети брак у Србији заврши пред судом, показују подаци Републичког завода за статистику. Истраживања показују да се током 2008. године 45.145 парова венчало, док је правоснажно разведених, поништених и проглашених за неважеће било 8.502, преносе Вечерње новости.

Просечно брак у Србији траје 12,4 године. Анализе су показале и да се невесте и младожење све касније одлучују на судбоносно "да".

Разводи су, опет, у сталном порасту. Прошле године на 1.000 склопљених бракова долази 13 развода више него 2007, а 16 више него 2006. године.

Младожења је у односу на 1991. годину "остарио" за три године, сада у просеку пред олтар стаје у 33. години, а жена у 29.

Ни стручњаци не споре да је институција брака запала у кризу. Међу кључне разлоге наводе - скидање табуа о браку.

Однос и према браку и према разводу се променио, каже Лидија Филиповски, клинички психолог и породични терапеут Саветовалишта за брак и породицу Градског центра за социјални рад.

У више од 60 одсто случајева жене затраже развод, а оне су и те које се по правилу пре обрате за помоћ у саветовалиштима. Оно што их наводи да поднесу захтев за развод је удаљавање, недостатак блискости, комуникације, секса, превише психичког и економског насиља, алкохол.

Мушкарци често подносе захтев за развод, како наводе, због "кризе средњих година код жене",почела је да се дотерује, излази, посвећује доста времена себи, јер деца су сада одрасла. Супружник ту промену доживљава као издају, каже Филиповска.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи