"Југ" понос Министарства одбране

Отварање војне базе "Југ", највећи је успех Министарства одбране у овој години, оценио министар Драган Шутановац. Главни циљ за следећу годину професионализација Војске Србије, рекао Шутановац.

Министар одбране Драган Шутановац оценио је да је у овој години највећи успех тог министарства отварање велике војне базе "Југ", а да ће главни циљ за следећу годину бити завршетак професионализације Војске Србије.

Шутановац је представљајући резултате рада Министарства одбране, у недавно реновираној сали у згради Генералштаба, рекао да је војна база код Бујановца већ у функцији, али да "следе дотеривања", као и да ће од следеће године почети њено велико опремање како би постала центар за обуку мировних мисија у региону и шире.

Према његовим речима, постигнути успех је и то што током године на измаку није било афера везаних ни за министарство ни за Војску Србије, а истраживања јавног мњења су показала да грађани, после Цркве, навише верују војсци која је, према оцени грађана, и најмање корумпирана.

Министар Шутановац је истакао да се очекује да до краја 2010. буде потпуно завршена професионализација Војске Србије, која би имала 10.600 професионалних војника.

Шутановац је прецизирао да Војска, да би тај план испунила, треба да прими још 4.500 професионалаца, и да ће бити испоштовани сви критеријуми за пријем, а да ће се регрутни контигент у овој години смањити са 5.000 на 3.200 људи.

Према његовим речима, завршена је нова систематизација и формација радних места у Министарсатву одбране, по којој је предвиђено да систем има 36.000 професионалних припадника и у току је њихова примена.

Формирање "официрске пирамиде" 

"На конкурс за пријем професионалних војника у овој години, за нешто мање од 2.400 људи, било је пријављених око 9.500 кандидата, од чега је 14 одсто жена", а примљено је њих 2.100, навео је Шутановац.

У Министарству одбране ће, како је истакао, бити 178 државних службеника, а број припадника ће са 11.000 бити смањен на 8.600, и од тих "прекобројних" један део ће прећи у Војску Србије, део у Министарство унутрашњих послова, док се један број радних места укида.

Шутановац је оценио да се тиме стичу услови за формирање "официрске пирамиде" по угледу на развијене системе одбране у свету.

Министар је рекао да је сума за војни буџет, која износи 68 милијарди динара, и даље нижа од законом предвиђених 2,4 одсто бруто друштвеног производа и да он неће бити развојни јер је у њему предвиђено свега око 20 одсто за опремање, инвестиције и инфраструктуру.

Шутановац је, рекао да је, уместо предвиђених 2,4 одсто брутодомаћег производа БДП, војни буџет мањи за о,25 одсто и износи 2,15 одсто БДП.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи