Преглед штампе (19. 12. 2009.)

Новости: Сад се разум пита, Press: СКАНДАЛ - Изабрали мртвог судију!, Политика: Криза појела 83,7 милијарди прихода буџета, Блиц: Држава ће испитати рад вероучитеља ултрадесничара, пише београдска дневна штампа

Сад се разум пита

Министар здравља Томица Милосављевић изјавио је да је од три милиона доза вакцина против новог грипа, колико је Србија купила од "Новартиса", до сада испоручено 260.000 доза, а до 25. децембра треба да стигне још 360.000.

"Досадашње искуство са новим грипом нам показује да од њега умире 26 људи на 100.000 оболелих. За разумне то је довољан разлог за вакцинацију", нагласио је Милосављевић у интервјуу "Вечерњим новостима".

Он је рекао да су сувише били негативни одијум и кампања и да се чак и међу лекарима недовољно озбиљно схвата чињеница да смо усред епидемије и да нам тек предстоји масовно обољевање.

"Вакцинацијом можемо да смањимо број оболелих, теже форме болести и смртност. Једини разлог што смо купили вакцину и финансијски се напрегли изван наšих моћи, јесте да обезбедимо заштиту становништва. Ако то неко неће да схвати, не могу да га убедим", поручио је Милосављевић.

Он је рекао да је у Европи досад вакцинисано око 47 милиона људи и то "толико делује ефикасно и добро да људи почињу да размишљају да то онда није вирус из природе, него вештачки направљен".

"То је највећа заблуда. Постоји научни одговор на изазов као што је пандемија. Ово је прва у историји цивилизације која је одмах откривена. За мање од шест месеци направљена је вакцина и веома је неодговорно од здравственог радника ако некога саветује да се не вакцинише", истакао је Милосављевић.

СКАНДАЛ - Изабрали мртвог судију!

Високи савет судства изабрао је прекјуче за судију човека који је умро пре скоро два месеца!!! Наиме, на списку изабраних судија у Основном суду у Пожеги налази се и Љубиша Ђурић, који је преминуо 28. октобра! Председница ВСС-а Ната Месаровић каже да је затечена овом информацијом, док у Министарству правде „објашњавају" да их нико није обавестио о смрти Ђурића!

Ната Месаровић, која је приликом објављивања списка изјавила да је „ВСС провео више од 200 сати у одабиру стручних, достојних и оспособљених судија", каже да је затечена информацијом Преса о смрти Ђурића.

И министарка правде Снежана Маловић била је изненађена када смо јој рекли да се на списку од 1.531 изабраног судије нашао и покојни Ђурић.

С друге стране, у суду у Пожеги тврде да је Министарство правде морало да зна да је њихов колега мртав.

Иначе, ни дан после објављивања списка реизабраних судија не стишава се бура у српском правосуђу. Листа је изазвала жестоку реакцију Друштва судија Србије, које је тражило да Високи савет судства објасни због чега неке судије нису поново изабране. Подсетимо, није изабрана ни председница Друштва судија Драгана Бољевић, што је скоро назамисливо у нормалним земљама.

Криза појела 83,7 милијарди прихода буџета

Српски буџет ће ову годину завршити са 614.986.971.200 динараприхода и 719.854.143.000 динара расхода, уз 104.867.171.800 динара дефицита.

То су, како „Политика" сазнаје, кључне бројке из другог ребаланса овогодишњег буџета чије је паковање касно прексиноћ завршено у Министарству финансија. Онје усвојен на јучерашњој телефонској седници владе и по хитном поступку прослеђен парламенту како би био изгласандо 29. децембра.

Децембарски ребаланс је, како је раније објашњено, само техничке природе да би се уважила чињеница да су приходи ове године због кризе били мањи и од оних пројектованих у априлу, као и да би сеу буџетске бројке преточио у међувремену одобрени већи дефицит.
Док су укупни расходи остали исти као у априлском ребалансу, уз извесне прерасподеле унутар расходних ставки, приходи сусмањени, а дефицит повећан за 34,3 милијардединара.

Ако се упореде ове последње и пројекције прихода овогодишњег буџета прављене децембра прошле године, рачуница каже да је криза ове године појела 83,7 милијарди планираних државних прихода. За толико се заправо мање слило у буџетску касу него штоје првобитно планирано.

Држава ће испитати рад вероучитеља ултрадесничара

Министарство просвете испитаће рад Ивана Ивановића (31), вероучитеља у више основних школа у Аранђеловцу после емисије „Инсајдер" Б92 у којој је обелодањено да је он председник десничарског удружења „Наши" које готово увек учествује у скуповима који често завршавају инцидентима, а на којима се између осталог пева „Убиј, закољи, да Шиптар не постоји".

Министарство просвете за­тражиће дописом од СПЦ, преко Министарства вера, да испита рад Ивановића и уколико је потребно да предузме одговарајуће мере. Министарство просвете, како су нам навели, има све ингеренције над одабиром вероучитеља са листе коју им доставља верска заједница преко Министарства вера, од доношења новог Закона о образовању, који је на снази од 11. септембра ове године.

Закон налаже да се за све вероучитеље расписује конкурс као и за било код другог наставника, и да мора да буде подвргнут психофизичкој провери пре ступања у радни однос, уз обавезна лекарска уверења, као и потврде да нису кривично гоњени и слично. С друге стране, овај Закон налаже просветној инспекцији да контролише њихов рад.

„Све до ступања на снагу новог Закона ово Министарство, како нам је речено није имало везе са избором вероучитеља", речено је у Министарству просвете.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи