Судије траже образложење реизбора

Друштво судија Србије затражило је од Високог савета судства образложење у вези са реизбором судија. Члан Друштва судија Омер Хаџиомеровић рекао да ће формирати правни тим који ће бити на располагању судијама које нису изабране.

Друштво судија Србије затражило је од Високог савета судства да образложи разлоге због којих неке судије нису поново изабране на судијску функцију.

"Друштво судија Србије позива Високи савет судства да затеченим, а неизабраним судијама да образложење разлога због којих је закључено да те судије нису стручне, оспособљене и достојне и тиме испоштује сугестије дате у мишљењу Венецијанске комсије", наведено је у саопштењу тог судијског удружења.

Члан Друштва судија Србије Омер Хаџиомеровић изјавио је да је Венецијанска комисија у мишљењу датом 15. јуна 2009. године указала да је неопходно да сваки судија који не буде изабран добије образложено решење зашто није поново избаран, као и да му се обезбеди делотворан правни лек.

Према његовим речима, Законом о судијама није предвиђено да Високи савет судства образложи своје одлуке, као ни посебан правни лек који би могле искористити неизабране судије.

Хаџиомеровић је навео да се неизабрене судије једино могу обратити Уставном суду коме могу поднети уставну жалбу, након које, уколико не буду задовољни одлуком Устваног суда, заштиту својих права могу тражити пред Европским судом за људска права у Стразбуру.

Указавши да ће Друштво судија Србије формитрати правни тим који ће стајати на располагању судијма које нису изабране, Хаџиомеровић је нагласио да то удружење из свога чланства неће искључити судије које нису изабране све док не добију писано обарзложење одлуке ВСС и док се не окончају поступци по правним лековима.

Нетранспарентан поступак избора

Хаџиомеровић је указао да је 700 судија које нису изабране, фактички разрешено функције, да је поступак избора био "нетранспарентан и да се недостојност и нестручност некога за обављање судијске функције мора утврдити у неком посебном поступку, на који би судија имао право на правни лек".

Хаџиомеовић сматра да су непримерени напади на судије, који су вођени у претходном периоду, били у функцији "оправдања реизбора у коме 700 судија није поново избранао на ту функцију, а да, притом, нема образложење зашто ти људи нису поново изабрани".

Синдикат правосуђа Србије, такође је у четвртак затражио од Високог савета судства и Државног већа тужилаца да саопшти разлоге због којих неке судије и заменици јавних тужилаца нису поново изабрани.

У саопштењу тог синдиката оцењено је да се међу изабраним судијама и тужиоцима не налазе имена неких људи који су, према мишљењу тог синдиката, стручно и професионално обављали свој посао.

Високи савет судства изабрао је 1.531 судију на сталну судијску функцију и предложио 876 кандидата Скупштини Србије за први избор на ту функцију, а основни критеријуми за поновни избор, према ставу тог тела, били су стручност, оспособљеност и достојност кандидата.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи