Зграда Генералштаба у новом руху

Завршена рестаурација Велике ратне дворане зграде старог Генералштаба, а средином 2010. године требало би да буде завршена и фасада.

У Каменој палати, како се још зграда Генералштаба назива, било је седиште Генералштаба војске Краљевине Југославије, а после Другог светског рата и Генералштаба ЈНА.

Та зграда полако добија ново рухо. Завршена је рестаурација Велике ратне дворане, а средином 2010. године требало би да буде завршена и фасада.

Кад је изграђена, била је једна од најмодернијих зграда у Европи, а 1937. године проглашена је за најлепшу зграду у Београду.

Зграда Главног генералштаба Краљевине Југославије саграђена је новцем добијеним на име ратне одштете од Аустроугарске, после Првог светског рата.

Да би повратили првобитан изглед, рестаурацију Велике ратне сале, која је оштећена временом и у последњем бомбардовању, радио је Завод за заштиту споменика.

"Веома је било значајно да се све уради квалитетно не само у смислу пројектовања већ и у смислу извођења радова, како би се овој сали вратио сјај и она монументалност који је Василије Баугмартен замислио од њеног настајања", рекла је Татјана Виденовић из Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Стари сјај

Истовремено, ревитализује се фасада која је оштећена током бомбардовања 1999. године, а кад за то буде средстава, стари сјај добиће и остали делови Камене палате.

У тој сали до 1965. године заседале су Владе, донете су важне војне одлуке и прављене војне стратегије, а одржавани су и војни балови.

"За свако војно лице па и за мене ова сала има велики значај првенствено зато што се сетимо наше богате историје и важних одлука које су се доносиле током историје", истакао је пуковник Дејан Јанковић из Министарство одбране.

У Камену палату улазили су само војници или са посебним дозволама. Одлука о њеној будућој намени, али и томе коме ће све бити дозвољен приступ, биће донета након завршетка свих радова. Стари Генералштаб данас користи Војно безбедносна и Војно обавештајна агенција.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи