петак, 18.12.2009, 08:00 -> 11:15
Припреме пред Светог Николу
Још само један дан дели нас од славе Свети Никола. Каже се да пола Србије слави ову славу, а друга половина иде у госте. Свети Никола је увек посна слава, јер "пада" у време поста пред Божић.
Православци сутра славе Светог Николу. Ово је посна слава, јер "пада" на божићни пост. У славском периоду, тешко је препознати кризу. Срби, као "добри домаћини", за ове празнике често троше и више него што кућни буџет дозвољава.
"Уочи славе Свети Никола у нашим продајним објектима долази до повећања промета од 50 одсто у односу на период од пре слава. Највише се траже артикли свежа и смрзнута риба, исто тако и посни колачи и суво воће", рекао је Радивој Голијанин регионални директор "Меркатора" у Београду.
За ове празнике купује се и преко потрошачке корпе, често се и не пита за цену. Смрзнути ослић кошта око 200 динара, килограм шарана кошта око 280, а пастрмке око 340. Сува шљива је нешто више од 200 динара по килограму, а сува кајсија готово 600. Килограм жита платићете око 400 динара, а ситни колачи коштају 500.
Просечан становник Србије за годину дана поједе само око 4,5 килограма рибе. Најчешће су на менију ослић и скуша, а најређе пастрмка. За 365 дана он поједе свега 170 грама пастрмке, што је мање од просечне кафанске порције.
Весна Ћабић из "Темпа" каже да су у овом периоду приметили да нема пада куповине посних производа у односу на исти период прошле године, чак се потрошачи и све више окрећу куповини посних производа.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 12
Пошаљи коментар