Нови закон о саобраћају

Ступио на снагу нови Закон о безбедности саобраћаја. Поред високих казни које се крећу од 5.000 до скоро милион динара, возачи ће за теже прекршаје одмах губити дозволу на месец до два. Запрећене казне затвора од 15 до 45 дана.

Од данас на снагу ступа нови закон о безбедности саобраћаја. Ако сте до сада правили прекршаје, тренутак је да размислите о промени навика јер би убудуће свака грешка могла да вас кошта много више.

Поред високих казни које се крећу од 5.000 до скоро милион динара, возачи ће први пут за теже прекршаје одмах губити дозволу на месец до два.

Запрећене казне затвора су од 15 до 45 дана. До Нове године полицајци неће бележити казнене поене, већ ће само опомињати возаче и наплаћивати казне, а од 1. јанура почиње бодовање јер тада на снагу ступа и нови закон о прекршајима.

Строжа правила на друмовима до 2012. године требало би да преполове број погинулих. У првих 11 месеци било је осамдесетак погинулих мање него прошле године, што је за десет одсто мање.

Ипак, изречено је 1.100.000 прекршајних казни. Само 65.000 пријава односи се на вожњу под дејством алкохола. Да су ти прекршаји третирани новим законом, иза решетака би се нашло око 30.000 грађана.

Предлагачи закона тврде да правила морају да важе за све и да ће давати и лични пример. То је потврдио и министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић.

Везивање и на задњем седишту

По новом закону биће обавезно и везивање појасева на задњем седишту.

Ова мера је уведена јер путници са задњих седишта при судару од свега 50 километара на час, ако нису везани, угрожавају безбедност путника напред.

То значи да би министри и други државни функционери морали да се везују и кад их возе службеним аутомобилима. Питање је, међутим, хоће ли и њих контролисати.

Генерал Стојадин Јовановић из МУП-а Србије каже да ће се закон доследно примењивати према свима и да нико није предвиђен као изузетак.

Када сутра кренете својим колима обавезно се вежите, упалите оборено светло и преконтролишите да ли имате прслук на дохват руке, прву помоћ трокут и резервне сијалице.

Немојте телефонирати у вожњи, ако немате одређени уређај који ће вам ослободити руке, а ако возите децу до три године, обавезно је посебно седиште за њих позади.

Број коментара 72

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи