Нова мрежа судова од Нове године

Ступањем на снагу новог закона о реформи правосуђа од 1. јануара почиње да функционише нова мрежа судова. Реформа ће обезбедити суђење у разумном року и модерно и функционално судство, сматрају у Министарству правде.

Недавно усвојени закон о реформи правосуђа и реорганизацији судова ступиће на снагу 1. јануара. Новим решењима број судова у Србији биће знатно смањен, а биће промењене и њихове надлежности и организација.

Многи грађани Србије на окончање судских поступака некада цекају 10, 20 па и више година.

Реформа судства би требало, како тврде у Министарству правде, да обезбеди суђење у разумном року, а Србији донесе модерно и функционално судство у складу са европским стандардима.

"Кад је реч о грађанима, ситуација остаје потпуно иста, постојаће основни судови, виши судови и судске јединице" изјавио је државни секретар у Министарству правде Слободан Хомен и додао да је основна идеја била да грађани не примете да је дошло до одређене реформе.

Државни секретар наводи да ће грађани Београда своја права остваривати у првом степену пред Првим и Другим основним судом, "и један и други ће се бавити и парницом и кривицом, а постојаће и један виши суд који ће одлучивати у важним предметима".

"Када је реч о оверама списа и оверама уговора које су до сада биле велики проблем, они се неће више оверавати у Палати правде, објаснио је Хомен.

На територији Београда, досадашњи судови радиће на истим адресама, али ће сваки од њих бити специјализован.

"У Првом општинском суду се ужурбано ради на припреми предмета за сеобу, јер ће убудуће грађани Београда који су долазили у Први општински суд за грађанске ствари сада ићи у зграду Петог општинског суда, где ће бити парнично одељење Првог основног суда", каже судија Весна Секулић.

У унутрашњости Србије, међутим, није тако јасна ситуација, па је питање које ће правне проблеме грађани убудуће моћи да решавају у свом граду, а за које ће морати да путују у неки други.

До ступања закона на снагу остало је још нешто више од месец дана, па су у Друштву судија Србије скептични да ће нова мрежа судова почети да ради у предвиђеном року, будући да она још није у потпуности дефинисана на територији целе земље.

"Тренутно знамо да ће грађани путовати у кривичним предметима, а како ће све остало бити регулисано биће остављено председницима суда", рекла је председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић.

То значи, објаснила је Бољевић, да ће председници судова на свом подручју регулисати да ли ће путовати грађани или ће путовати предмети.

Надлежни у Министарству правде, међутим, уверавају да ће све недоумице бити решене до краја године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи