Дан Шумарског факултета

Шумарски факултет у Београду слави 89 година постојања, где годишње дипломира око 200 студената. Млади стручњаци брину и о пошумљавању Србије, a jедан од проблема са којим су суочени је недостатак садница.

На шумарском одсеку Пољопривредног факултета у Београду 1920. године почела је настава, па се 5. децембар обележава као дан Шумарског факултета који ове године слави 89 година постојања.

Шумарски факултет годишње добије близу 200 дипломаца који између осталог брину и о пошумљавању Србије.

Према речима младих стручњака површина од око 2 милиона и 250 хиљада хектара, колико се у Србији налази под шумама, је недовољна, а републичким дугорочним планом пошумљавања предвиђено је да се садашња површина утростручи.

Како РТС сазнаје, на Шумарском факултету у Београду, један од проблема што се више не пошумљава, је недостатак садница, јер, како су навели, у расадницима се годишње одгаји четири до пет милиона садница дрвећа, што је недовољно.

"Три су основна услова да пошумљавање у Србији буде одрживо. Један од најважнијих је нови закон о шумама, који би требало да утврди процедуру у повећању пошумљавања. Са садашњих 30 на 40 одсто укупних површина", рекао је професор Милан Медаревић са Шумарсог факултета.

До краја године, шумари у газдинству Панчево, пошумиће 370 хектара, највише у Делиблатској пешчари.

"Имамо довољно садница које су произведене у нашим расадницима, па ако нам време дозволи, надамо се да ћемо на свим предвиђеним површинама посадити саднице", рекао је директор ШГ "Банат", Панчево Александар Обрадовић.

Иначе, дугорочним планом пошумљавања предвиђено је да се у наредних 10 година пошуми сто хиљада хектара, а потрошњом шест стотина хиљада тона угљеника, били би умањени и ефекти стаклене баште.

Истовремено, шумари би годишње могли да произведу 400 хиљада кубних метара дрвета и тако зараде десет милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи