Престоница паприке

Доња Локошница код Лесковца носи назив "престонице паприке" јер се у том селу већ 400 година производи аутохтона врста црвене индустријске паприке.

У Доњој Локошници се од давнина живело од паприке и за паприку, потврђује шездесетпетогодишња Лела Недељковић док чисти суве паприке и спрема их за продају.

Тим послом бавили су се њени прадеда и деда, а данас алеву паприку производи и Лелина седмочлана породица.

"Једноставно то је традиција, а ова наша паприка "мијунка", како је ми овде зовемо, сигурно је најукуснија на свету", истиче Недељковићева.

Ова година била је изузетно родна. У Доњој Локошници произведено је 600 тона паприке, а само породица Недељковић прерадила је око 1.000 килограма.

Осим по венцима сувих паприка који красе сваку кућу, ово село је познато и по "млевеној груваној туцаној" паприци.

"Свако домаћинство има млин. Правимо и љуту и нељуту, све по жељи купаца", рекао је Саша Недељковић.

Паприка из Доње Локошнице је препознатљив производ, а да би га на најбољи начин пласирали на тржиште мештани су одлучили да удруже снаге. Регистровали су удружење произвођача паприка како би могли да наступају организовано и тако обезбеде бољу продају.

"Имамо великих проблема са пласманом. Некада смо паприку продавали у Хрватској, Босни и на Косову и Метохији, па се надамо да ћемо се сада брже вратити на та тржишта", објашњава Александар Минић, председник Удружења.

Мало је села не само у Србији него и у свету која имају препознатљив и аутентичан производ. Због тога су на Доњу Локошницу мало љубоморни и Лесковчани јер знају да прави паприкари, заправо, живе овде.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи