Престоница паприке

Доња Локошница код Лесковца носи назив "престонице паприке" јер се у том селу већ 400 година производи аутохтона врста црвене индустријске паприке.

У Доњој Локошници се од давнина живело од паприке и за паприку, потврђује шездесетпетогодишња Лела Недељковић док чисти суве паприке и спрема их за продају.

Тим послом бавили су се њени прадеда и деда, а данас алеву паприку производи и Лелина седмочлана породица.

"Једноставно то је традиција, а ова наша паприка "мијунка", како је ми овде зовемо, сигурно је најукуснија на свету", истиче Недељковићева.

Ова година била је изузетно родна. У Доњој Локошници произведено је 600 тона паприке, а само породица Недељковић прерадила је око 1.000 килограма.

Осим по венцима сувих паприка који красе сваку кућу, ово село је познато и по "млевеној груваној туцаној" паприци.

"Свако домаћинство има млин. Правимо и љуту и нељуту, све по жељи купаца", рекао је Саша Недељковић.

Паприка из Доње Локошнице је препознатљив производ, а да би га на најбољи начин пласирали на тржиште мештани су одлучили да удруже снаге. Регистровали су удружење произвођача паприка како би могли да наступају организовано и тако обезбеде бољу продају.

"Имамо великих проблема са пласманом. Некада смо паприку продавали у Хрватској, Босни и на Косову и Метохији, па се надамо да ћемо се сада брже вратити на та тржишта", објашњава Александар Минић, председник Удружења.

Мало је села не само у Србији него и у свету која имају препознатљив и аутентичан производ. Због тога су на Доњу Локошницу мало љубоморни и Лесковчани јер знају да прави паприкари, заправо, живе овде.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 15. новембар 2024.
5° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње