Захтев за стратегију развоја медија

Нови Закон о информисању може да доведе до јачања аутоцензуре и до затварања неких медија, истакли су из Медијске организације југоисточне Европе и Међународног института за медије. Те организације позивају власти Србије да у догледно време усвоје стратегију за развој медија.

Измене Закона о информисању, који је усвојен у августу ове године, могле би да доведу до јачања аутоцензуре и до затварања неких медија, поручили су из Медијске организације југоисточне Европе (СЕЕМО) и Међународног института за медије (ИПИ).

Две медијске организације позивају власти у Србији да што пре покрену дискусију о утицају тог "контроверзног закона" на способност медија да испуне своју улогу у демократском друштву" и додају да би такав Закон о информисању могао да утиче на ограничавање истраживачког новинарства и анализа.

Саопштење је издато после посете делегација Београду, коју је организовао ОЕБС, од 1. до 3. децембра.

Делегације су се током посете састале са министром унутрашњих послова Ивицом Дачићем и министром културе Небојшом Брадићем, као и са представницима удружења новинара, издавача и медијских стручњака.

СЕЕМО је позвао власти Србије да у догледно време усвоје стратегију за развој медија у земљи, уз упозорење да ће непостојање такве стратегије бити трајни извор проблема.

Прихватљивији амандмани

Влада не треба да регулише улогу медија и намеће законе који спречавају медије да раде свој посао, изјавила је Алисон Бетел Макензи, заменица директора ИПИ-а и додала да се ИПИ залаже за то да медији сами себе регулишу,

Макензи је позвала владу да састави прихватљивије амандмане на садашњи Закон о информисању који би укључили глас медија и организација за заштиту слободе медија.

Две медијске организације изразиле су забринутост због нерешених убистава троје новинара у Србији - Даде Вујасиновић, Славка Ћурувије и Милана Пантића, као и нерешених случајева напада на новинаре протеклих година.

Генерални секретар СЕЕМО Оливер Вујовић рекао је да та организација поздравља изјаву министра унутрашњих послова Ивице Дачића о решености његовог Министарства да штити новинаре, као и да помогне у истрази код убиства новинара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи