Малинари не одустају од својих захтева

Незадовољни произвођачи малина из Пријепоља, Прибоја, Ивањице и Ужица трећи дан блокирају пут Пријепоље – Бијело Поље ка Црној Гори, тражећи да цена малине буде 180 динара. Њихов захтев подржао је и Савез "Српска малина", који окупља више удружења из 13 општина западне Србије. Министар Недимовић каже да држава не може да утиче на цену.

У Ужицу је састанак Групације произвођача свежег и замрзнутог воћа и представника малинара завршен без договора о овогодишњој, аконтној цени малине, због које већ три дана у Пријепољу протестују произвођачи.

Прерађивачи тврде да је цена од 180 динара, коју траже малинари нереална, јер њу формира тржиште, а процењује се и да је у хладњачама још између 25 до 30 хиљада тона прошлогодишњег рода.

Произвођачи поручују да од својих захтева неће одустати, јер од решења тог проблема зависи егзистенција више хиљада људи. Зато се, како кажу, мора укључити држава, и позивају председника Вучића да им помогне у тражењу излаза из тренутне ситуације.

Премијерка Ана Брнабић поручује да Влада не може да гарантује откупну цену малине јер њу диктира тржиште и да ће разговора бити тек по окончању блокаде. 

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је раније да цену малине диктира тржиште, а не држава.

"Министарство пољопривреде је помогло малинарима кроз субвенције у производњи и осигурање засада, али нема утицај на пласман робе", истакао је Недимовић.

Према његовим речима, свега два до три одсто производње малине заврши у Србији, а 97 одсто иде у извоз, што показује колико светско тржиште диктира цене и код нас.

"Став Владе и Министарства је да блокада путева не решава проблем и све док се то ради, неће бити преговора са малинарима", рекао је Недимовић. 

Због блокаде пута и преусмеравања саобраћаја на алтернативни правац кроз град, од јуче је у Пријепољу саобраћај отежан, долази до повременог застоја и формирања колона из смера Црне Горе.

Танјуг преноси да је данас затворен и алтернативни пролаз кроз центар града и да се до Црне Горе може стићи преко Новог Пазара и Тутина. 

Александар Драгојевић из Подгорице, који је на путу према Краљеву, каже да у колони код Пријепоља чека дуже од три сата. 

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару