Опрез потребан и због отопљавања

Метеоролози најављују све топлије дане макар до недеље, петак би могао да буде готово пролећни дан ако је веровати прогнозама. Међутим, не сме се заборавити на лед који се брзо топи, што значи да је још опаснији него током ледених дана.

Дуго чекано јануарско сунце сигурно ће измамити људе напоље, али потребан је опрез, упозоравају лекари. Лед који се топи знатно је клизавији и опаснији за пешаке, али и возаче.

"Ове температуре, које су преко дана у благом плусу, а онда после тога у добром минусу, заправо су погодне за залеђивање и коловоза и тротоара итд. Ми иначе имамо последњих неколико недеља енормно повећање броја пацијената који су повређени због ових климатских услова", истиче Горан Тулић, начелник Службе ортопедије, трауматологије и микрохирургије Ургентног центра.

Ко не жели да се нађе међу њима, нарочито треба да избегава ходање по залеђеним рекама и језерима. То важи и када је температура воде близу нуле.

"Када се човек окупа у таквој води, свега неколико минута је потребно до смрзавања и до драстичних промена у нашем организму које могу да доведу и до смртног исхода. Апелујем на суграђане, нарочито оне са децом, оне који одлазе на Аду – да то не раде", упозорава Тулић.

Апел стиже и од АМСС-а. Због отапања снега возачима саветују опрез, чак и на коловозу који изгледа сув може бити танак слој леда, а очекује се и више одрона на путу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи