Кријумчарење миграната преко залеђене Тисе

Упркос леденим данима и званично затвореној "балканској рути", мигрантски талас кроз Србију не јењава. Мађарска полиција је саопштила да је протеклог викенда 567 миграната спречено да уђе у суседну земљу. Мигранти али и кријумчари стално проналазе нове путеве уласка у Европску унију.

Залеђена Тиса између Србије и Мађарске код Мартоноша. Мирно је и тихо дању, док се ноћу мења ситуација.

"Кријумчари доводе ноћу миранте да, сироти, прелазе преко леда, преко мртве Тисе. Мађарски граничари не дају", каже председник месне заједнице Мартонош Гергељ Хорват.

Становници Мартоноша кажу да ноћу примећују већи број непознатих аутомобила, али да је прелазак преко леда на Тиси веома ризичан.

"То није препоручљиво јер је Тиса веома опасна", каже један мештанин.

У кањишкој општини, којој припадају Мартонош и Хоргош, наводе да повећан број миграната доводи у питање безбедност становништва.

"Као и 2015, они врло организовано налазе напуштене куће и викендице, улазе и пале ватру, што је опасност за све грађане и нарочито власнике имања", каже координатор општине Кањижа за миграције Роберт Лацко.

Мађарски званичници немају дилему: шенгенске границе морају бити одбрањене.

"Мађарски систем одбране границе је адекватан и стабилан. Због безбедности нашег становништва појачаћемо техничку заштиту граница и повећати број људи у граничним патролама", истиче Ђерђ Баконди, главни саветник председника Владе Мађарске за националну безбедност.

Чињеница да на том делу мађарско-српске границе не постоји заштитна ограда и да је дебљина леда на Тиси око 30 центиметара дала је идеју мигрантима, али и кријумчарима, како лако да пређу границу. Међутим, мађарске патроле су појачане, готово сви коју покушавају да пређу су ухваћени.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи