Машиновођа са пола века стажа и само три дана боловања

Последњи радни дан у овој години, завршница је и професионалне каријере најстаријег машиновође у новијој историји српских железница. Четрдесет и девет година радног стажа, само три дана боловања и милиони километара пређених пруга. У пензију одлази памтећи само драге људе и оно добро што је од железнице добио.

Воз, колеге и пруга, радост, и мало сете, све је стало у овај, памћења вредан дан. Са 16 година је отишао у железничку школу, стекао, уз породицу, другу највећу љубав и крстарио југословенским пругама готово пола века.

"Ја сам срећан и више од овога не могу да пожелим", каже машиновођа Видосав Радојевић.

Испраћај су организовале колеге – торта за слатку пензију, шампањац за срећу. Свој сат, железнички, предао је сину Александру, такође машиновођи.

"Желео бих да будем добар машиновођа, као мој отац!", каже Александар.

Колегама није морао да каже ништа. Оно што цени, делом је већ показао.

"Борили смо се за права радника и поред свега је остао човек", истакао је машиновођа Жељко Босић.

Његов колега Драган Секулић описује Видосава као особу пуну оптимизма и као доброг машиновођу.

У године које су пролетеле, укњижио је и привремени отказ, 2005. због борбе за боље услове рада, одроне, поплаве и сметове. За Барску пругу га везује највеће задовољство.

"Нема теже пруге од Барске пруге, и нема лепше пруге. Највећа част била је када воз дође на време и видим 700-800 људи да изађе из тог воза, срећно, раздрагано...", објашњава Видосав.

Али, и тиха туга. "Што нисам као машиновођа дочекао ремонт Барске пруге, а надам се да ћу као путник то дочекати", додаје Видосав.

Клопарање воза, звук је који ће га дуго пратити.

"Данас завршавам и желим свим мојим колегама без проблема да оду у пензију. Да буду срећни, макар колико сам ја био срећан. Живећу у Мокрој Гори, и мислим да ћу устајати и легати са звуком сирене на Шарганској осмици", закључио је Видосав.

На последњој вожњи, све је било готово исто, али је то ипак био и завршетак дугог пословног пута једног машиновође.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи