Око 800 људи чека "најважнији позив у животу"

У Србији трансплантацију бубрега чека 710 пацијената, око 40 пацијената чека трансплантацију јетре и исто толико пацијената чека трансплантацију срца, изјавио је председник Републичке стручне комисије за трансплантацију органа хирург Душан Јовановић.

У Палати Србија - јединствен догађај. Први пут су се окупили пацијенти који су у години на измаку добили шансу да живе нове животе и лекари који су у тимовима за трансплантацију. Жеља иста - да сви који су на листама чекања за трансплантацију срца, бубрега, јетре, а чека их више од хиљаду, на време добију спасоносни орган.

На крају године у којој им је испуњена највећа жеља- фотографија за успомену... Окупљање не због лепе слике, већ због важне поруке-да у Србији буде више донора и трансплантација! Ово су пацијенти који су добили ново срце, јетру, бубрег...Захваљујући трансплантацији, спасени су им животи. Посебна захвалност породицама донора, које су у најтежем тренутку, када су се животи њихових најмилијих гасили, показале хуманост и солидарност.

Младен Тодић који је ове године "добио најважнији позив" и јетру, у име свих пацијената који су трансплантирани и у своје име захвалио је министарству здравља и министру, свим лекарима у тимовима за трансплантацију и породицама донора који су њему и осталима омогућили да добију нов живот, да постану здрави људи и да буду са својим породицама, живе живот пуним плућима, како се нада да ће живети и пацијенти који су на листама за трансплантацију.

"Желимо да добијемо нов живот да постанемо здрави људи, да будемо са својим породицама, живимо живот пуним плућима", нагласио је Тодић.

"Поручила бих људима да укључе свест да буде више донора да се више живота спаси јер морам рећи да је мој у последњем тренутку спасен и због тога сам пресрећна", наглашава пацијенткиња са пресађеним срцем, Љиљана Симикић.

Са својим пацијентима и лекари, сестре, медицински техничари...сви који су у трансплантационим тимовима и који када се појави донор, напуштају приватне обавезе и своје поридице и одлазе у операциону салу...

Наташа Петровић из Ургентног центра нагласила је да је невероватно колико често грађани узимају живот здраво за готово. "Када почнемо да се дружимо са пацијентима, схватимо колико је живот драгоцен. Мени је најлепши тренутак три четри дана након трансплантације, када прођу ти страхови, када осете нови живот у себи", додаје Петровићева.

Светозар Путник са Клинике за кардиохирургију КЦС скренуо је пажњу на чињеницу да је ове године урађено шест трансплантација срца што је више него икада пре. "Жеља је да следеће године имамо двоцифрен број", каже Путник.

Трансплантација не може ни да опстане ни да се развије без подршке грађана, здравственог система, државе и медија. Због значаја завештања органа, РТС већ девет година извештава редовно о тој теми.

На новогодишњем сусрету Министарства здравља са пацијентима којима је током године трансплатниран потребан орган захваљујући анонимним донорима, Јовановић је пожелео срећну Нову годину, али истакао да не верује да ће следећа да им буде срећнија од ове, у којој су добили најважнији позив у животу.

"Али се искрено надам да ће за 710 пацијената који чекају трансплантацију бубрега, око 40 пацијената чекају трансплантацију јетре и исто толико пацијената чека трансплантацију срца, следећа година бити срећнија него ова", рекао је Јовановић.

Прочитао је и писмо министра здравља Златибора Лончара, у коме се каже и да је обичај на крају године сумирање резултата рада, а да су у том послу, најважнији резултати рада људи, који су захваљујући анонимним донорима, њиховим породицама и тимовима медицинских радника добили прилику да дочекају Нову годину, али и многе друге.

Јовановић је захвалио медијима који воде кампању о подизању свести о значају донорства и позвао све да подрже акцију програма трансплантације органа.

"То је заиста нешто што је узвишено, хумано. Молио бих да се у медијима што више прича о томе како би народ схватио да је у том најтежем тренутку за оболелог хуманост, моралност, љубав, нешто што спасава туђе животе", каже Јовановић.

У години на измаку, сагласност за трансплантацију дало је 14 породица-урађене су 22 трасплантације бубрега, пресађено осам јетри и шест срца, а једној беби од само девет дана, трансплантацијом рожњача спасен је вид.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи