Трошимо више него што имамо, највише на храну и пиће

У Србији се, према статистици, у 2016. највише трошило на храну и пиће. Просечна новембарска зарада је била 45.767 динара. Према проценама стручњака, следеће године ће стандард порасти до три одсто, али се ни у 2017. структура потрошње неће битније мењати. У потрошачким организацијама саветују потрошњу усклађену с могућностима.

И ове године, бар према статистици, више смо трошили него што смо имали.

У трећем кварталу су приходи домаћинства износили 60.011 динара, а потрошња 60.615 динара.

"Најмање сигурно издвајам за изласке, за козметику, значи све оно што ми не треба. Своди се све на плаћање обавеза и на храну", каже једна Београђанка.

Неки обилазе радње и пијаце не би ли прошли што јефтиније. Не купују сви одмах све оно што би хтели – нешто се прескочи, а за нешто се чекају акције.

У 2016. за храну и пиће издвајали смо око 35 одсто кућног буџета, за рачуне око 16, а за транспорт готово 10 одсто.

"У 2016. години дошло је до благе стабилизације тржишта. Када говоримо о просечној вредности рачуна у 2016. то је око 750 динара, што је негде за 50 динара више у односу на 2015. Управо у овом периоду године људи највише троше", каже Никола Папак из компаније "Делез Србија".

Дакле, децембар је ударни месец, а нешто слабија продаја је у фебруару, када прођу новогодишњи и божићни празници.

У потрошачким организацијама саветују опрезну потрошњу.

"Потрошачима бих могао да препоручим да унапред испланирају своје потребе и ускладе их са реалним могућностима, да добију информације о понуди и ценама и квалитету робе на тржишту, посебно ако се опредељују за куповину преко интернета, да се не задужују", каже Петар Богосављевић из Покрета потрошача Београда.

Стручњаци су опрезни оптимисти. Економиста Горан Николић истиче да се у 2017. може очекивати реални раст животног стандарда између два и три одсто, што ће пре свега бити последица раста производње и самим тим условљеног раста зарада, имајући у виду и инфлацију.

"Све то говори да се сама структура потрошње, која је доминантно заснована на прехрамбеним производима, не може битније променити", каже Николић.

Да не бисте потрошили превише, у куповину крените са списком. Једино тако вам јануар неће бити најдужи месец у години.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи