Лоша година или утицај лоших вести

Британски поп суперстар Џорџ Мајкл умро је у сну у свом дому у Лондону. Иако је у прошлости већ ходао ивицом живота и смрти, пре свега због начина живота и наркотика којима је био склон, његова смрт је велико и тужно изненађење за многе. Џорџ Мајкл је само последњи у низу популарних уметника који су умрли у 2016. години коју су обележили и бројни други не баш лепи или барем контроверзни догађаји. Да ли је ово најгора година у последњих десет или двадесет или смо под јачим утиском лоших вести?

У септембру је рекао – желели сте мрачније. У новембру је отишао и Леонард Коен, али је црна сезона за велика музичка имена почела много раније. У јануару је умро Дејвид Боуви. Следио је Принс, а на Божић Џорџ Мајкл.

У 2016. години, осим бројних музичара, умрли су и многи писци и глумци – међу њима и наши Маринко Маџгаљ, Драган Николић, Бата Живојиновић. Би-Би-Си у својој анализи напомиње да је ове године објављено највише читуља за славне, али да је највећи број њих умро почетком године.

"То је за једну музичку сцену много, јер је оштећена са неким од својих носилаца. Видели сте шта је урадио Дејвид Боуви, видели сте шта је урадио Леонард Коен, они су имали излазну стратегију, задужили су нас, а да се не лажемо, нема боље промоције у шоу-бизнису него када умрете", каже музички критичар Предраг Поповић.

Да ли је 2016. година и историјски међу најгорима?

Десило се неколико великих терористичких напада – у Бриселу, Ници, Берлину, Истанбулу. У Турској се догодио покушај пуча. Рат у Сирији се наставио, Алеп је сада у рукама сиријског режима. Умро је Фидел Кастро. Два највећа глобална изненађења били су Брегзит и Доналд Трамп. Због ових и других догађаја, неки историчари сматрају да ћемо 2016. годину памтити као крај једног времена.

"Завршетак рата у Алепу многи виде као прекретницу једног рата који није само сиријски већ и регионални и глобални. Шта је Трамп? Неки су га упоредили са Вореном Хардингом, председником који је изабран 1920. и који је означио почетак лудих двадесетих, популистом који није схватио шта се десило са Првим светским ратом. То је била жеља америчког народа, а без лудих двадесетих не би било ни краха берзе, а после ни Хитлера", објашњава историчар Чедомир Антић.

А када је реч о времену, ова година је била глобално најтоплија од када се мери температура. Ни то није баш добра вест, кажу метеоролози.

"Протеклог лета због високих температура лед на Арктику се убрзано топио, а сада се успорено ствара, последњих дана температура је тамо нула уместо минус 25 степени. Хладан ваздух сада се разлива преко северноамеричког континента, Европе и Азије, такве последице су очигледне и оне ће се одразити и на енергетску потрошњу у наредном периоду, имаћемо изузетан проблем са голомразицом ако се настави суво и хладно време", истиче метеоролог Биљана Вранеш.

Када је реч о црним билансима, утешно је што ова година ускоро пролази. То не важи и за последице 2016, које нас у 2017. тек очекују.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи