Свечано обележен Божић по грегоријанском календару

Божић се слави и у Србији - породице се окупљају за трпезом, а у црквама су служене божићне мисе.

Отварање поклона је прво што су, на Божић, урадили најмлађи чланови породице Јухас из Зрењанина. Старији су припремали трпезу.

"Породица се окупља на овај дан, пре ручка, за време ручка и после ручка. Врата су нам отворена свим добрим људима", прича Ласло Јухас.

"У петак смо правили колаче, а у суботу рибу на више начина. Данас, на дан Божића, припремили смо више врста меса и мало богатији ручак", каже Бригита Јухас.

У црквама верници се на Божић клањају јаслама у којима је представљена сцена рођења Исуса Христа. Окупљају око погаче.

"Он је симбол бога који се дарује, а кад видите те божићњаке, ту су увек мале фигурице и животиња и бетлехем. Цела теологија, цела слика Божића сажета је у једном хлебу", истиче жупник Драган Мухарем.

Традиционално, Божић је дочекан Поноћном мисом у Цркви светог Анте Падованског, коју је предводио београдски надбискуп Станислав Хочевар. Овогодишњу посланицу посветио је мајци и жени.

"Мислим да је много агресије до жена, до мајки и мислим да морамо управо ми који имамо то искуство дати женама праву улогу, право место, право достојанство, те себе и све позвати на ту димензију нашега живота", наглашава београдски надбискуп и митрополит Станислав Хочевар.

Божић се сматра најрадоснијим празником - верује се да је Христово рођење донело светлост истине људском роду и да је тиме испуњено пророчанство о рођењу Спаситеља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи