Истиче рок за пензионисање по старим условима, субота радна у Фонду ПИО

Све филијале Фонда ПИО радиће и у суботу 31. децембра, како би они који испуњавају услове за пензионисање и последњег дана године, могли да поднесу захтев. Од Нове године помера се старосна граница за жене, као и године стажа и живота за превремено пензионисање. Нове услове имаће и они који наслеђују породичну пензију и они са бенефицираним стажом.

На шалтерима пензијског фонда, протекле недеље није било гужви. Углавном жене које се премишљају да ли да поднесу захтев за пензионисање, иако су напуниле 61 годину. Највише их брине хоће ли им будућа пензија покрити рате кредита.

"Ако морам да идем у пензији ја ћу отићи, ако не, ја бих остала да радим до маја, да бих  могла да отплаћујем кредит и тако избегла минус", објашњава Веселинка Ковачевић, спремачица у школи.

Изузетак је Снежана која хоће у превремену пензију, без обзира на то што ће имати максимално умањење, од око 20 процената.

"Имам 37 година стажа и испуњавам све услове за пензију", наводи фризерка Снежана Тодоровић.

У превремену пензију до краја године, жене могу са 55 година а мушкарци са 55 година и осам месеци живота и најмање 40 година стажа. У старосну, без казнених поена, иду жене које до краје године прославе 61. а мушкарци 65. рођендан. Прекид радног односа и предаја захтева за пензионисање нису могући у истом дану.

"Морају да раскину радни однос најкасније са 30. 12. 2016 године а да предају захтев најкасније до 31. 12", истиче Иван Тодоровић, директор Београдске филијале Фонда ПИО.

У Фонд који је годишње примао око 500.000 захтева, до сада је стигло 400.000. Процењују да ни идуће недеље неће бити гужви.

"Очекујемо гужву само на подручју Лазаревца, и то због примена социјалног програма у ЕПС-у", оцењује Тодоровић.

Од 1. јануара жене ће у старосну пензију моћи да иду са 61 и по годином. Граница за превремено пензионисање помера се за осам месеци живота и шест месеци стажа. Мушкарцима је за ту пензију и даље потребно 40 година стажа, али се старосна граница помера на 56 година и четири месеца.

Будуће породичне пензионере очекује последње пооштравање услова, удовице ће пензију наслеђивати у 53. а удовци у 58. години.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи