Какву будућност ће имати интернет радио?

Добра музика и озбиљне емисије – оно што је некада била асоцијација за радио-станицу – данас је права реткост. У протеклих неколико година угашено их је на стотине, те су многи програм преместили на интернет. Да ли је то прави простор за слободније изражавање и бољу будућност радија?

Гласови који су годинама будили Војводину преко радио-апарата однедавно се активирају једним кликом. Дашко и Млађа покренули су интернет радио, на ком се за сада емитују само јутарњи програм и музика.

"Узрок је тај што смо после пет година рада на разним радио-станицама земаљским схватили да је радио у прилично лошем стању. Хтели смо да имамо радио какав бисмо ми волели да слушамо, а директан повод је тај што смо ногирани са РТВ-а након политичких промена у Војводини", каже Дашко Милиновић.

Други мотив имала је група Ваљеваца чији је интернет радио стар тек неколико дана.

"Трудимо се да се бавимо музиком која није комерцијална и коју не можете чути на радио-станицама што у региону, што у Србији. Такође нам је јако битан сегмент промоција младих људи, уметника који немају довољно простора у медијима, а баве се дивним стварима", каже Александар Мартиновић са интернет радија "Валтернатива".

То могу да раде из стана, а потребна је најосновнија опрема – рачунар, миксета, компресор. Да програм оде у етар, само добра интернет конекција. Прелазак радија на нови простор познаваоце не изненађује.

"Та интензивна активност на интернету јесте одговор на наше аналогно радио-тржиште које је, чини ми се, до те мере банално и не нуди ништа да је морао да се отвори неки простор и за говор и за информације и ја очекујем да ће се ту дешавати неке нове ствари", објашњава Ана Мартиноли, професорка Факултета драмских уметности.

Светлу будућност интернет радио имаће само уз поштовање правила која важе и за традиционалне медије.

"Значи да ће се тржиште интернет радија развијати уколико постоје гаранције да ће они који производе садржај бити заштићени као аутори, а и они чији се садржаји користе на интернету да ће такође бити заштићени", додаје Мартинолијева.

Почетак интернет радија не значи крај традиционалног, додаје Ана Мартиноли. Али да би опстали, мораће да се прилагоде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи